Stäng
augusti 21, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Ulf Kristersson och Michael Svensson. Foto: Sören Andersson/TT

Fusk med skattepengar eller oskyldigt misstag – Vad säger Kristersson?

Det ska vara lika för alla, säger moderatledaren Ulf Kristersson. Vi har inte bara rättigheter utan också skyldigheter, betonar han. Det måste ställas hårdare krav och på de som tar del av bidrag, och fusket måste stävjas, upprepar Moderaterna. Förtroendet för samhällskontraktet och politikerna måste återuppbyggas, säger Kristersson.

Det är mycket sånt prat nu.

Därför blir det intressant att se hur Moderaterna och Ulf Kristersson agerar efter dagens avslöjande i Aftonbladet. Där visar det sig att Moderaternas riksdagsledamot Michael Svensson har fuskat med pengar som medborgarna har betalat in i skatt. Sedan 2014 har han begärt ut 378 000 kronor i ersättning för bilresor han har gjort. Problemet är att han inte gjort resorna, utan bara låtsas att han suttit i bilen. Svensson har till exempel fått ut ersättning för att ha kört över 1 800 kilometer med sin bil i Sverige – samtidigt som han i själva verket var på långsemester i Asien.

Det är inte enda gången. Han har också fått bilersättning för resor han påstått sig göra mellan Falkenberg och Stockholm – när han var i IsraelTyskland, på Kanarieöarna, i FrankrikeÖsterrike och Taiwan. Det handlar om en systematisk felrapportering som gett Michael Svensson en bra extraslant i plånboken – upp till 15 000 spänn i månaden – utöver månadslönen, riksdagsarvodet, på 65 000 kronor.

Ibland blir det rent parodiskt:

”I en reseräkning från sommaren 2015, som omfattade perioden 17 juli till 18 augusti, uppgav Svensson att han har kört totalt 5 800 kilometer i tjänsten. Det motsvarar 175 kilometers bilkörning varje dag under sommarledigheten.”

Sammanlagt har Svensson fått ut pengar – skattepengar – för resor han inte gjort på nästan 800 mil. Man undrar vad han köpt för pengarna.

Själv säger han att det är ett misstag. Alla håller inte med.
– Att medvetet – uppsåtligen – få ersättning för resor med egen bil som inte gjorts är naturligtvis bedrägeri, säger Stefan Reimer, chefsrådman i Helsingborgs tingsrätt, till Aftonbladet.

Vad säger Ulf Kristersson?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se