Stäng
augusti 3, 2018
Sara Martinsson, skribent
Svensk polis har bara under 2018 dödat sex personer. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Funktionsvarierade särskilt utsatta för polisvåld

Polisen i Sverige dödar fler än någonsin. Fallet med 20-årige Eric Torell påminner om amerikansk statistik, som visar att människor med funktionsvariationer är mer utsatta.

Svensk polis har dödat sex personer hittills 2018. Så många har inte dödats på ett år sedan statistik började föras för 25 år sedan.
– Det eskalerar, det är det inget tal om. Det är de siffrorna vi har, men vad det beror på. Den som det visste, säger Christer Palmkvist, tillförordnad ordförande i Polisförbundet, till Aftonbladet.

Han menar också att någon polisforskning inte finns i Sverige, och att man här därför måste vända sig till andra länder för att få kunskap om till exempel konflikthantering.

Ett land svensk polis i så fall skulle kunna snegla på direkt är USA. Där är diskussionen om polisers våldsutövande väldigt aktiv. Inte minst i hur man ofta talar om polisbrutalitet som riktar sig mot svarta.

En annan aspekt av det amerikanska polisvåldet som inte är lika uppmärksammad men statistiskt säkerställd är att människor med någon form av funktionsvariation är överrepresenterade bland offren. Antalet som drabbas är så pass högt att situationen beskrivits som ”den dolda sidan av polisvåldsepidemin”.

2016 dödades över 1000 personer av amerikansk polis. En rapport från samma år visar att bland dessa hade nästan hälften någon form av funktionsvariation. Många gånger kallas polis till situationer med psykiska sjukdomar eller kognitiva funktionshinder egentligen hade behövt vård.

Rapportförfattarna tar särskilt upp fallet med Ethan Saylor, en 26-årig man med Downs syndrom som dödades vid ett ingripande 2013. De jämför situationen med andra där människor med samma funktionsnedsättning varit inblandade, och konstaterar att våld är kontraproduktivt när man inte har förkunskap om en persons hälsotillstånd och kognitiva förmåga.

Här finns hela rapporten om polisvåld mot funktionsvarierade. Fakta som borde leda till vidare debatt om hur ordningsmakten är rustade att hantera människor som bryter mot normen, och om våld verkligen är den bästa lösningen på varje situation.

Sök på Politism.se