Stäng
mars 10, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Moderatpolitikern Ulla Hamilton är vd för Friskolornas riksförbund. Foto: Maja Suslin/ TT

Friskolorna rasande när politiken väljer samhällsnytta

Sveriges skolsystem, med ivrigt vinstjagande friskolekapitalister och ett fritt skolval som kraftigt förstärker segregationen, är ingen succé direkt. Mycket går riktigt dåligt sedan en lång tid tillbaka, och värre blev det under Jan Björklunds (L) tid som utbildningsminister.

Sedan alliansens kastades ut från regeringskansliet har vissa (om än för få) åtgärder dock vidtagits för att bryta den negativa trenden. Även lokalt, som i Uppsala kommun, agerar politikerna för att förbättra läget. Där har de rödgröna till exempel ändrat hur pengarna fördelas – så att mer pengar går till de skolor som är mer socioekonomiskt utsatta och därför har större behov. God jämlikhetspolitik, helt enkelt.

Det tycker inte de vinstsugna kapitalisterna i skolan om.

I UNT rasar Ulla Hamilton, ordförande för Friskolornas Riksförbund mot beslutet, eftersom det ger en av de mest vinstrika privata skolkoncernerna – Internationella Engelska Skolan (IES) – mindre vinster.

Rätt magstarkt?

Såhär ser de svenska friskolornas pengajakt ut, och politiken fortsätter förhålla sig relativt passiv inför riskkapitalisternas (IES ägs av amerikanska riskkapitaljätten TA Associates) sug efter lättförtjänta svenska skattepengar.

Men börjar det inte bli dags att vi ändrar på det här, amirite? Hur går det med regeringens vinst i välfärden-utredning egentligen? Can you work any faster?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se