Stäng
oktober 17, 2013
Eric Rosén, chefredaktör
Ingen vanlig högerregering. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix / TT

Fredrik Reinfeldt och de godas tystnad

Fredrik Reinfeldt är ingen rasist. Tvärtom har han varit oerhört tydlig mot såväl Sverigedemokraterna som andra hatdrivna högerrörelser och ofta på ett bra sätt uttryckt hur mycket han ogillar all form av främlingsfientlighet.

En av få gånger då han tydligt brustit i sin hållning är efter Tobias Billströms uttalanden om att vi har en för positiv bild av flyktinggömmare, eftersom ”vi” enligt Billström tror att det handlar om att vita människor hjälper gömda. Medan Billström gissar att ”de allra flesta” inte är ”blonda och blåögda”. En kunskap enligt Billström skulle förändra vår syn på saken. Där och då var Fredrik Reinfeldt direkt svekfull mot de värderingar han tidigare visat prov på. Trots att Billström ”brustit vid ett par tillfällen” fick migrationsministern fortsätta precis som vanligt. En signal om att en migrationsminister kan uttala nästan vilka fientligheter som helst, också när det rör det egna ansvarsområdet, utan att det får allvarligare konsekvenser än en suck från statsministern.

Så varför dra upp den här gamla händelsen nu? Jo, för att Fredrik Reinfeldt nu på nytt brister i sin hållning mot främlingsfientlighet och rasism. Han visar på total ryggradslöshet när hans kommentar till att Moderaternas norska systerparti Höyre nu bildat regering med främlingsfientliga Fremskrittspartiet och har gemensamma idéer som är direkt rasistiska.
– Jag tycker att jag får respektera att de norska väljarna har fattat ett beslut som man utifrån norska förhållanden valt att bilda en regering kring. Det är upp till dem som har ingått avtalen att svara på frågor, säger Reinfeldt till DN och gör därmed sig själv till en av de vars tystnad blir ett medgivande.

Sveriges statsminister är en av de som verkligen med genomslag skulle kunna lyfta frågan om utvecklingen i Norge. Han är en av de som verkligen skulle kunna påverka diskussionen inom Höyre och inom den norska högern. Men han väljer att ducka, fega ur och hänvisa till ”dem som ingått avtalen”.

Det är otroligt sorgligt och jag hoppas verkligen att han genast återkommer i frågan med den mycket tydliga hållning, som gjort att den svenska regeringshögern verkligen stuckit ut i en europeisk kontext, han trots allt är mer känd för.

Sök på Politism.se