Stäng
maj 25, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
I dag sker den avgörande omröstningen. Foto: Niall Carson/PA via AP

Framtiden för Irlands kvinnor avgörs i dag

I dag röstar Irland om att luckra upp de hårda antiabort-lagarna. Det ser ut att bli ett jämnt val. Samtidigt är antiabort-lobbyn, understödd av konservativa amerikanska lobbygrupper, så stark att de inte verkar berörda av vad utslaget kan bli. ”Vi försvinner inte” lovar de – och det låter som ett realistiskt hot.

Efter ett dödsfall 2012 blev frågan om aborträtten akut. 31-åriga Savita Halappanvar, en indisk kvinna på besök i Dublin, fick missfall. Det som kunde ha räddat hennes liv var att avlägsna fostret, som var döende, men det gjordes inte. Några dagar senare avled hon på grund av blodförgiftning.

”Det hindrar inte kvinnor, det hindrar fattiga kvinnor.” Så säger Mara Clarke till Tv4. Hon arbetar i Abortion support network som hjälper irländska kvinnor att göra abort i England. I Irland är abort totalförbjudet, och straffet är 14 års fängelse. Oavsett om det är en tolvåring som blivit våldtagen eller en kvinna som riskerar livet – aborten är förbjuden.

3 000 kvinnor reser årligen till England för att göra abort, men det är en kostsam resa. En barnmorska som får ta emot många av dessa patienter berättar för TV4 att många kvinnor reser dit i hemlighet under pressade förhållanden. En gång behandlade hon en ung kvinna som behövde ta flyget tillbaka samma dag. Barnmorskan fick tajma in när hon gav pillret för att kvinnan inte skulle få missfallet i gaten eller i kön till flygplanet.

Irland är inte det enda landet i Europa där konservativa vindar blåser som hotar kvinnors rättigheter. I Polen och Ungern pågår strider för kvinnans rätt. Även i Sverige har vi fått se en del av abortmotståndarnas aktivism i fallet med barnmorskan som vägrade att utföra aborter och skriva ut preventivmedel genom att hävda ”samvetsfrihet”. Hon tog fallet till de högsta instanserna, finansierad av amerikanska anti-abortpengar.

Förhoppningsvis resulterar Irlands omröstning i en seger för kvinnors rättigheter. Men oavsett vad så påminns vi om att vi aldrig får slappna av eller tro att kampen är över. För det är den inte förrän varje kvinna får bestämma över sin egen kropp, oavsett var hon lever och hur mycket hon tjänar.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se