Stäng
februari 22, 2015
Margret Atladottir, redaktör
Hejdå arbetslinjen! Foto: Koji Sasahara/AP/TT

Framtiden är snart här – men den är helt skev

Okej så, robotarna håller på att ta över. Eller snarare: Människan blir mer och mer meningslös för varje år som går. Automatiseringen fullkomligt rusar fram, och robotar förutspås ta över ja, det mesta. Själv tillhör jag dem som tycker att detta låter som fullkomlig skräck. Men! När man tittar lite närmre på vad en robotinvasion skulle innebära ser jag en liten triumf för fritidslinjen i horisonten. Det finns nämligen sjukt mycket uppgifter och arbeten som robotar kan få lov att göra medan vi människor kan få vara lite lediga och ta det lugnt. Vi arbetar nämligen alldeles för mycket, trots att vi har arbetslöshet. Är inte det sjukt?

Beräkningar visar att vartannat jobb kommer att påverkas av automatiseringen de närmaste tjugo åren, så vi pratar alltså om en utveckling som är helt oundviklig. Men att robotar ”hotar” med att ta våra jobb ifrån oss och att allt då går åt helvete då behöver inte vara sant. Inte alla jobb åtminstone. (Vi skulle kunna korta ner vår arbetstid till exempel? Om man nu får säga det i det här landet…)

Det hade för övrigt varit intressant att höra Stefan Löfven resonera kring det, snarare än hur kul och spännande det är med alla ”nya jobb” som tillförs och vad mycket mer arbete det innebär!

Men angående vården. Äldrevården. Vad ska de där och göra? Det känns skevt. Av de riktigt få goda egenskaper vi människor har som inte går att ersätta med teknik finns ju vår empati och omtanke. Den ”mänskliga faktorn” som är så viktig när man till exempel arbetar med demenssjuka, är det verkligen den vi ska ersätta med teknikens under? Är det så vi väljer att anpassa oss till ”framtiden”?

Nä, det är väl där vi bör placera de nya jobben snarare. Och låta robotarna göra andra grejer. Men för att det ska vara en realistisk framtidsbild måste vi ju värdera vårdarbetet högre och höja lönerna.

Varför görs inte det?

Sök på Politism.se