Stäng
mars 30, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Ge hit pengarna. Foto: Seth Wenig/AP/TT

Fram med grävskopan i bankernas vinstvalv

De flesta är överens om att välfärden behöver byggas ut.

De som jobbar inom vård, skola och omsorg gör fantastiska insatser, men ofta till priset av den egna hälsan. Situationen är ansatt, det är för lite personal med för dåliga arbetsvillkor och allt för slitig arbetsmiljö. Resultatet ser vi i skandalrubriker från förlossningsvården eller i kraftigt ökade kostnader för sjukskrivningar.

Därför är det bra att Magdalena Andersson (S) och Ulla Andersson (V) i dag lovar 1,4 miljarder kronor extra till just välfärden från och med den budget som läggs fram i höst. Satsningen finansieras genom högre skatt för banker och andra företag i finanssektorn. För dem går det ingen nöd på direkt.

De svinrika storbankerna – som erbjuder kunderna allt knappare räntor och sämre service – gjorde vinster på över 100 miljarder kronor bara under förra året. 100 miljarder kronor. Socialdemokraterna och Vänsterpartiets förslag drabbar alltså ingen fattig, för att uttrycka sig försiktigt.

Här kan man också ha en invändning emot dagens förslag om bankskattehöjning. Den är alldeles för liten. Bankerna tjänar så oerhört stora pengar att 1,4 miljarder inte ens kommer att märkas för dem. Bokstavligt talat, de kommer inte notera förändringen.

En kraftigare höjning är därför motiverad – och hade utan att skada bankerna överhuvudtaget gett ytterligare resurser till den välfärd vi är eniga om måste byggas ut.

Detta får därmed ses som ett första försiktigt spadtag i den överfyllda pengabinge som borde ösas ur med grävskopa.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se