Stäng
november 11, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
Kolla! En åsiktskorridor! Foto: Henrik Montgomery / TT

Frågorna Svenska Dagbladets ledarsida vägrar svara på

Antirasister beskylls ofta för att vägra ta debatten. Från långt ut till höger skriks det om en åsiktskorridor där bara vissa åsikter är tillåtna. Jag tänkte prova den teorin genom att ställa frågor till Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska Dagbladet. Han verkade tyvärr inte särskilt intresserad av att svara.

12

Inget svar. Arpi skriver gärna om att strukturell diskriminering, framförallt rasism, är något som ska ifrågasättas. Själv vill han inte svara på några frågor om det.

13

Tänkte att han kanske missade att svara första gången, så jag provade igen. Jag bestämde mig för att låta ämnet vara tills…

14

Inget svar. Här applåderar Ivar Arpi en person som tycker att man ska ifrågasätta och ställa folk till svars för deras åsikter. Det verkar visst inte gälla honom själv.

2

Här får jag först en reaktion, men sen tar det tvärstopp. Ivar Arpi håller sig konsekvent ifrån att ange rasism som ett skäl till att flyktingboenden utsätts för mordbränder.

3

Inget svar. Inte ens när nazistisk propaganda skrivs ut vill Ivar Arpi ta ordet rasism i sin mun.

1

Inget svar. Det är lätt för Arpi att slänga ur sig en åsikt, svårare att försvara den.

4

Inget svar. Jag provar att gå tillbaka till frågan där Arpi vill frångå konventioner om mänskliga rättigheter, något han driver hårt. Men ingen av oss når framgång.

5

Inget svar. Arpi broderar gärna om Nationen och Svenskheten och Medborgarskapet. Men svara på frågor om ämnet verkar inte vara intressant.

7

Inget svar. Alla som kritiserar Moderaterna är vänster och vet inte vad de sysslar med.

8

Ta till exempel den här ”vänsterkillen” Caspian Rehbinder, som bara råkar vara vice ordförande för Centerstudenter, och som jobbar med migrationspolitiska frågor för Centerpartiet. Han hänvisar till en rapport från ”vänsterorganisationen” (?) Svenskt Näringsliv, men får inte heller fick svar.

9

Men här hände plötsligt något. Plötsligt fick jag svar på min fråga.

10

Inga morötter ska dinglas blev svaret. När jag följde upp med en fråga där jag ifrågasatte Australien som förebild så hoppade en annan ”Vänsterkille”® in, nämligen Mattias Svensson, bekant från Timbro, Magasinet Neo, MUF, Moderaterna och Frihetsfronten. Typiska vänsterorganisationer.

11

Och där tog det stopp igen. Ett tag var jag orolig för att Ivar Arpi helt enkelt bara valde bort att svara på frågor från mig av personliga skäl. Men jag ser nu att det inte spelar någon roll om det är jag, folk från vänstern eller högern som ställer frågorna. Arpi vill helt enkelt inte svara på kritiska frågor. Det är för övrigt något som verkar vara en trend hos just Svenska Dagbladet.

undergång

Ni kanske minns att SvD:s Per Gudmundson skrev att nationen skulle gå under som en konsekvens av hans fantasisiffror? Det var för övrigt en analys som också Ivar Arpi verkade dela. Jag frågade Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, om det inte var över gränsen.

undergång2

Inget svar. Jag provade att maila Fredric Karén, chefredaktör och ansvarig utgivare för Svenska Dagbladet, som tidigare fått gå ut i media och dementera att ledarsidan skulle vara rasistisk efter att en ledarskribent pratat om ”asylshopping”.

Därifrån var det också väldigt tyst.

Jag har full förståelse för att alla inte vill debattera, jag själv väljer bort det väldigt ofta. Samtidigt gormar jag inte om åsiktskorridorer och att invandrings- och integrationsfrågor inte debatteras. Jag tänker också att den som jobbar på en av Sveriges största morgontidningar – och som har till yrke att skriva om och diskutera politik – borde vara mer villig att göra just detta.

Det är uppenbarligen fler än jag som ställt sig undrande till mycket av det som just nu strömmar ut från Svenska Dagbladets ledarsida i olika kanaler. Men några svar verkar det dock inte som att vi får.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se