Stäng
januari 9, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Heléne Fritzon (S), näst längst till vänster, och Morgan Johansson (S), längst till höger, vill inte svara på frågor. Foto: Erik Simander/TT

Frågan som regeringen inte vågar svara på

Under många månader har Svenska Dagbladet och tidningens reporter Negra Efendic ensamma granskat proceduren kring åldersbedömningar av asylsökande. På Politism har vi skrivit flera texter om granskningen.

För varje artikel som publicerats i SvD har det blivit tydligare och tydligare:

Vi bevittnar en pågående rättsskandal som har ett enormt högt mänskligt pris. Skandalen kommer sannolikt också innebära en stor politisk kostnad för de ansvariga.

Nu – sent omsider – börjar även andra medier än SvD intressera sig för frågan. Det är på tiden, för det är verkligen häpnadsväckande hur så många redaktioner helt ignorerat rapporteringen. Kanske är det det här som är den berömda ”åsiktskorridoren”? Kanske har det helt enkelt funnits en så bred politisk konsensus kring tvärvändningen i flyktingpolitiken att journalister på SVT, SR, DN, Aftonbladet och Expressen inte tyckt att det är värt att lägga kraft på?

I går skrev i alla fall TT, och i dag skriver Expressen. Dessutom har Centerpartiet och Vänsterpartiet nu gått ut och kritiserat metoderna för åldersbedömning och krävt att regeringen agerar.

Vad som fortfarande återstår är dock riktiga svar från de ansvariga.

Rättsmedicinalverkets generaldirektör Monica Rodrigo vägrar prata med SvD. Heléne Fritzon (S), migrationsminister och biträdande justitieminister, vill inte heller uttala sig, utan ”tackar nej”:

När frågan diskuterades i SVT:s Morgonstudion på tisdagsmorgonen berättade de att både justitieminister Morgan Johansson (S) och Rättsmedicinalverket vägrade kommentera frågan.

Inte heller någon annan representant för regeringen har uttalat sig. Även Miljöpartiet, som annars är mycket engagerade kring ensamkommande asylsökande, är dödstysta.

Varför vågar regeringen inte prata om rättsskandalen? Tror de på allvar att det är en hållbar strategi? Att det här bara går över och rinner ut i sanden? Det kommer det inte att göra.

Sök på Politism.se