Stäng
januari 15, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Fracking i Colorado. Foto: Brennan Linsley/AP/TT

Frack you very much

Elbilsföretaget Teslas grundare Elon Musk pekar nu ut fracking som det största hotet mot elbilen. Orsaken till varför det är intressant för fler än bilföretagsägaren själv är att detta är ett hot inte bara mot en snubbe som vill tjäna pengar på elbilar utan också ett hot mot människans tillvaro på jorden.

Fracking är, enkelt uttryckt, en metod för att utvinna fossila bränseln (gas, olja, etc) ur marken genom att spruta ner vatten blandat med extremt starka kemikalier och på så sätt spräcka jorden inifrån (du hörde rätt), för att på så sätt frigöra fossila bränslen som då ska sippra fram i sprickorna.

Det är en metod som bland annat orsakar jordbävningar och förgiftar dricksvatten. Andra faror med fracking redovisas på den här superpedagogiska sajten.

När Elon Musk varnar för frackingen är det dock inte ens de nyss nämnda problemen han tänker på. Det han pratar om är att all den olja som tillförs världen i och med fracking. Det ger lägre oljepris och det ger ökad konsumtion av fossila bränslen. Därmed trycks miljövänliga alternativ, som elbilen, tillbaka. Och vi kan räkna med upp till 10 gånger högre kolväteutsläpp än befarat tidigare, menar Musk.

Har han rätt innebär det ett enormt bakslag för alla som hoppats att människan ska klara att dra ner på utsläppen i så stor utsträckning att vi klarar tvågradersmålet (den globala uppvärmning som vi tror att vi kan hantera utan att det slutar i total humanitär katastrof).

”Framgången” för frackingtekniken visar också att högern, som om de ens erkännar klimatförändringarna tror att de ska stoppas tack vare marknaden, har fel. De marknadslösningar som utvecklas är det som innebär snabba stålar till de redan rika, inte de lösningar som ger en räddad värld. Annars hade en miljömördarlösning som fracking aldrig varit energivärldens stora tekniska innovation.

Kanske läge att pröva vänsterlösningar?

Sök på Politism.se