Stäng
november 13, 2017
Margret Atladottir, redaktör
Landslagschefen Lars Richt vill inte uttala sig om damlandslagets bojkott av Fotbollsgalan efter presskonferensen inför Sveriges VM-kvalmatch mot Italien på måndag. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotbollförbundet missar en chans att göra något bra

Damlandslaget i fotboll meddelade i helgen att man kommer att bojkotta Fotbollsgalan om två veckor. Detta efter att man efter snart ett års förhandlingar mellan laget och förbundet inte kommit överens om ett nytt avtal.

– Det finns en risk att vi inte kommer att gå på Fotbollsgalan, om inte ett nytt avtal kommer på plats. Vi tycker att det är ett bra tillfälle att göra det här nu, men det tragikomiska i det hela är att Fotbollsgalan är något vi gillar att gå på, eftersom den är väldigt jämställd. Men förhoppningsvis kommer ett avtal på plats, och då kan vi ju gå, säger Hedvig Lindahl till SVT Sport.

Med tanke på att herrarna spelar en riktig ödesmatch i kväll mot Italien är man från förbundet SÅDÄR glada över damernas val av tidpunkt att sätta press på sin arbetsgivare. Herrlagets chef Lars Richt kallar det hela till och med för ”respektlöst”.

Lagkapten Andreas Granqvist förbjöds till och med svara på frågor om det damernas konflikt under gårdagens presskonferens.

Skärmavbild 2017-11-13 kl. 15.17.42

Fotbollförbundet har gång på gång genom åren missat de chanser man fått att stå upp för jämställdhet inom svensk fotboll. Något som faktiskt är en viktig del av deras jobb, svensk fotboll ska vara för alla. Det säger de till och med själva.

Att damlandslaget fått nog är 100% förståeligt. Att Andreas Granqvist vill ha fullt fokus på kvällens match är också förståeligt, men varför förbjuds han säga just det? Att det är en viktig fråga som bör diskuteras efter matchen, att han vill fokusera på den först och främst? Det blir parodiskt.

Det här är inte snyggt agerat av fotbollförbundet, och man börjar undra lite över varför man inte klarar av att ta de chanser man får att just visa vad svensk fotboll ska vara.

Sök på Politism.se