Stäng
november 2, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Demonstranter och boende samlats i migrantlägret i Sorgenfri i Malmö. Tillsammans kräver de rimliga livsvillkor för de migranterna. Foto: Drago Prvulovic / TT

Försvara människorna – inte lägret

I Malmö demonstrerar och manifesterar just nu en massa goda krafter, vänsterkrafter, tillsammans med framför allt romer boende i ett kåkstadsliknande läger vid Sorgenfri.

Det handlar om att värna deras mänskliga rättigheter.

Engagemanget är avgörande i en tid då romer förföljs och avhyses systematiskt från plats efter plats, i Sverige och Europa. Vi har tidigare skrivit hur de konstanta avhysningarna är ett uttryck för en systematisk rasism mot romer. Vi har också varnat för hur partierna hamnar i en tom machoretorik mot EU-migranter i viljan att visa handlingskraft.

I diskussioner om lägret vid Sorgenfri hörs ibland också ett försvar för själva lägret. Det är begripligt, det blir en symbol, en geografisk plats att ta strid om. Men att slåss för den tillfälliga boplatsen som sådan är fel.

En antirasistisk vänster kan aldrig hamna i en retorik som går ut på att bevara den fruktansvärda situation som människorna i lägret lever i. Utan rimliga möjligheter att sköta sin hygien, med enorma hälsorisker och med fullständigt oacceptabla livsvillkor är ett läger aldrig en lösning.

De allra flesta är helt med på detta och medmänniskor och aktivister på plats gör en fantastisk instats.

Men en del resignerade röster, som ser Sorgenfrilägret som en acceptabel kompromiss, hörs också. Det är att frångå en helt nödvändig jämlikhetssträvan och blir delvis ett erkännande av en liberal syn på vissas fattigdom som helt nödvändig.

Det enda krav som kan ställas är kravet på bättre – värdiga – alternativ. Dugliga bostäder. Rimliga livsvillkor. Det är där den politiska striden måste stå.

Sök på Politism.se