Stäng
september 17, 2013
Margret Atladottir, redaktör
Drama med blåsippan. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix

Försöker SD tysta ner kritiker genom Bildombudsmannen?

Nikke Lindqvist fick i torsdags ett brev och en faktura från Bildombudsmannen  på 20 500 kr för att ha använt sig av Sverigedemokraternas logga, blåsippan, på tio ställen på sin sajt. Avsändare? Erik Myrin, Sverigedemokraternas pressekreterare. I brevet skriver Bildombudsmannen bland annat: “Min klient, Eric Myrin, har vänt sig till undertecknad då han funnit att Ni på Er hemsida har publicerat hans upphovsrättsligt skyddade logotyp föreställande SD:s blomma.”

Även Torbjörn Jerlerup har fått en faktura från Sverigedemokraterna via Bildombudsmannen, kan man läsa idag på hans Twitterkonto. Vad Nikke och Torbjörn har gemensamt? De är antirasistiskt engagerade. Nikke Lindqvist har exempelvis spridit en bild där SD:s logga kastas i en papperskorg. En bild som för övrigt återfinns på ett flertal andra sajter och bloggar. Han publicerade bilden första gången den 29 juni 2010.

– Ingen från SD har någonsin hört av sig till mig om den här bilden innan, inte ens en kommentar. Och nu när det är ett år före valet, nästan på dagen, hör de av sig med en faktura.

Nikke ringde upp Bildombudsmannen samma dag han mottog brevet.

– Jag ringde för att fråga om det var på allvar, för jag undrade verkligen det. Och det var det ju. Så jag har kontaktat en jurist och kommer att bestrida fakturan. Men det är svårt att ens veta hur man besvarar det här, så svagt känns det.

Bildombudsmannen må låta som en myndighet, men är tvärtom ett privat aktiebolag som drivs av Staffan Teste. Man kan vända sig till honom om man anser sig ha blivit bestulen på en bild och vill driva det rättsligt vidare. Bildombudsmannen har tidigare kritiserats av bland annat Journalistförbundet för sin metod att skicka fakturor till privatpersoner man anser sig ha brutit mot upphovsrättslagen.

När jag pratar med Eric Myrin från Sverigedemokraterna påpekar han att man får lov att använda SD:s logotyp i journalistiskt syfte, men inte annars.

Hur kommer det sig att du har valt att skicka en faktura via Bildombudsmannen till Nikke Lindqvist?

– Det är ju inte specifikt jag, utan det här är från partiets sida, där vi anser att upphovsrätten till våra logotyper har kränkts.

Men om man håller med er och använder sig av er logotyp, skickar ni en faktura då också? Eller är det bara till era meningsmotståndare?

– Om vi upplever att man vill skada vårt varumärke kommer vi att göra det.

Och när jag pratar med Staffan Teste som driver Bildombudsmannen och ställer frågor kring ärendet har han bara en kommentar:

– Om det kommer en upphovsman till mig vars verk otillåtet utnyttjats, då kan jag hjälpa. Jag har inga andra synpunkter.

Nikke Lindqvist ställer sig frågande till vad Sverigedemokraternas syfte med fakturan är.

– Det är det som är otäckt. Jag är engagerad antirasistiskt och de gillar helt enkelt inte mig. Man vet inte om syftet är att tysta meningsmotståndare eller kanske rentav den här artikeln som du skriver. Att de ska få uppmärksamhet, och att man ska tycka synd om dem. Det finns inte samma logik som hos andra partier.

Med andra ord: antirasister som använder sig av Sverigedemokraternas logga kan räkna med problem. Därmed har SD ännu en gång visat att de inte är ett parti som alla andra.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se