Stäng
augusti 14, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
"Paradisläckan" skickades anonymt från advokatfirman Mossack Fonseca i Panama. Foto: Arnulfo Franco/AP/TT

Forskare: Skatteparadis underlättar miljöförstöringen

Vad har Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling, Drottning Elisabeth II och Donald Trumps svärson gemensamt? De är alla lite sisådär när det kommer till att betala den skatt de borde.

Det framkom under den så kallade ”paradisläckan” där banker, politiker och privatpersoner avslöjades ha använt sig av aggressiv skatteplanering. Medan den skatteflykten drabbar vården och skolan som finansieras genom att alla bidrar, visar ny forskning ett samband mellan skatteparadis och miljöförstöring.

På måndagen publicerades en vetenskaplig artikel från Stockholm Resilience Center, vid Stockholms universitet. Där kunde forskare för första gången visa hur pengar slussas via skatteparadis till fiskeföretag och bolag med kopplingar till skogsskövling. 70 procent av det illegala fisket sker med hjälp av fartyg som är registrerade i skatteparadis. Pengar går även via skatteparadis till soja- och biffsektorn – som är ”två av de största drivkrafterna till avskogningen i Amazonas”, säger Victor Galaz vid Stockholm Recilience Center till SVT.

Bara i Sverige förlorar vi 40 miljarder kronor per år genom fusk och aggressiv skatteplanering. Det är pengar som hade kunnat gå till vår gemensamma välfärd. Nu visar det sig alltså dessutom att skatteparadisen spelar en stor roll i världens miljöförstöring. De underlättar för olaglig verksamhet och gör det lockande för miljardärer att investera i miljöskadlig verksamhet.

I Sverige vill Moderaterna sänka skatten för i princip alla utom de som har det tuffast, som till exempel de svårt sjuka. Lika lite som de bryr sig om välfärden bryr de sig om klimatet, där de gärna ser en slopad flygskatt – samma sommar som vi haft rekordvärme, bränder och torka. Det visar hur allvarligt de ser på klimatförändringarna.

Sök på Politism.se