Stäng
mars 13, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Anna Ekström (S) och Ardalan Shekarabi (S). Foto: Adam Ihse/TT

Förbud för religiösa friskolor är ett välkommet vallöfte

Det går fort nu.

På söndagen meddelade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att lagstiftningen kring religiösa friskolor ska utredas, för att se vilka skärpta krav man kan ställa på religiösa friskolor utan att bryta de grundläggande friheterna i Europakonventionen.

På måndagen skrev civilminister Ardalan Shekarabi (S) en debattartikel i Aftonbladet där han skrev att religiösa friskolor inte bör finnas i Sverige.

Och nu, på tisdagen, meddelar Shekarabi tillsammans med gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) att ett förbud för religiösa friskolor blir ett socialdemokratiskt vallöfte.

Det är goda nyheter. På Politism har vi tidigare kritiserat Socialdemokraternas kongressbeslut om religiösa friskolor, då det handlade om att göra skolan ”fri från religiösa inslag under skoltid” snarare än att faktiskt stoppa de religiösa friskolorna.

Då skrev vi:

”Det är rätt att Socialdemokraterna tar ställning mot konfessionella skolor. Men sättet de gör det på riskerar att bli fel.  För i stället för att föreslå ett regelrätt förbud mot konfessionella skolor, ska skolan vara ”fri från konfessionella inslag”. Risken är då att utföraren blir densamma – en huvudman som vill bedriva en religiös friskola – samtidigt som Skolinspektionen ska jaga tecken på ”religiösa inslag” under skoltid.”

Nu verkar S ha insett att kongressbeslutet inte var tillräckligt skarpt. För i dag säger Ardalan Shekarabi att det handlar om ett regelrätt förbud. Han säger att det krävs ”att vi sätter stopp för religiösa friskolor, helt enkelt förbjuder religiösa friskolor.

Detta är goda nyheter och ett utmärkt vallöfte. Vi ska inte låta religiösa dogmer prägla barns skolgång – ändå är det precis det som sker i de religiösa friskolorna.

En studie vid Göteborgs universitet från 2006 visade till exempel att 98 procent av personalen på en katolsk skola i Göteborg är troende och att eleverna hela tiden påminns om den katolska kyrkans syn på till exempel abort, eller användandet av preventivmedel. En intervjuad rektor i studien konstaterade själv att det inte går att bedriva icke-konfessionell undervisning i en religiös friskola.

Nu återstår förstås att se hur Socialdemokraterna formulerar ett förbud som inte bryter mot Europakonventionen. Det är ingen liten sak, utan något som har hindrat tidigare förbudsinitiativ. Men att de nu otvetydigt berättar vad som gäller och vad de vill genomföra är ett väldigt viktigt steg mot en icke-konfessionell svensk skolgång för alla. Det ställer också krav på socialdemokratin att hitta lösningar. För nu har man faktiskt lovat.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se