Stäng
september 28, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
En syrisk kvinna och hennes dotter anländer med båt på ön Lesbos strand på söndagen. De har överlevt, men flykten är inte över. Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Förändringen kommer från folket

När man börjar göra något får det effekt på fler sätt än det omedelbara. Det ger ringar på vattnet. Det får konsekvenser som inte alltid är lätta att förutse.

Det är vad som hänt med svenskarnas engagemang i flyktingfrågan den senaste tiden. När 1 000, 3 000, 5 000 eller 15 000 samlats på olika platser i Sverige för att manifestera att flyktingarna ska känna sig välkomna hit – #refugeeswelcome – har det inte bara stärkt de individer som var på plats. Det har gett ringar på vattnet.

När tusentals svenskar – aktivister, idrottsföreningar och andra delar av civilsamhället – gör frivilliginsatser på tillfälliga flyktingboenden eller vid centralstationer får det konsekvenser för fler än de enskilda individer som tar emot hjälpen.

När pengainsamlingarna slår rekord gör det mer än bara ekonomisk skillnad. Det sprider sig.

Det är detta vi ser när DN/Ipsos redovisade en ny mätning i helgen. Stödet för att ta emot fler flyktingar har växt oerhört snabbt, med 18 procentenheter sedan i februari i år.

Det är en minst sagt anmärkningsvärd utveckling, eftersom det sker samtidigt som Sverigedemokraterna gått framåt och samtidigt som fler och fler partier pratat om flyktingar enbart som ett problem och en kostnad.

Men partierna är inte starkare än den handlingskraft och den enorma vilja att hjälpa som det svenska samhället visat prov på. Politiken har tvärtom varit den minst konstruktiva kraften de senaste månaderna, alla andra har gjort mer och gjort det bättre. Medan politiken och medierna signalerat och rapporterat att vi inte kan mer har resten av Sverige visat att det inte stämmer.

Det är helt enkelt vanligt folk som är anledningen till att opinionen inte ser likadan ut. Som så ofta är det underifrån den verkliga förändringen kommer.

Sök på Politism.se