Stäng
september 5, 2013
Eric Rosén, chefredaktör

Förändra er eller dö

Gud vad de ändrar, de där Moderaterna. Först var de  alltså negativa till lika rösträtt och var allmänt loja och ointresserade när stora delar av världen kritiserade Apartheid. Sen hände något, de blev Nya Moderaterna och efter några år som Nya bestämde de sig för att de alltid kämpat för rösträtt och mot apartheid.

Nu ändrar de sig igen. Nu stryker de den här formuleringen ur idéprogrammet:

Vi människor har en stark känsla för rättvisa. Orättvisor upprör oss ofta djupt. Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande. En viktig utgångspunkt är att alla ska kunna utveckla sina liv oavsett bakgrund.

Förändra er eller dö, sa Reinfeldt en gång på ett Moderatmöte. Förändra idéprogrammet eller dö, är dagens melodi.

Och det är väl rimligt eftersom det är rena påhitt. I stället kommer en vag och till intet förpliktigande utsaga om att ” alla ska kunna utveckla sina liv oavsett bakgrund”. Det är långt från att kämpa mot apartheid och för rösträtt, får man säga.

Den som fått mest kritik för de här knasbolleraderna som ska strykas ur idéprogrammet är petade partisekreteraren Sofia Arkelsten. Och visst hade hon sina brister, men just det här hundhuvudet ska ju nuvarande partisekreteraren Kent Persson bära.

Sök på Politism.se