Stäng
mars 14, 2015
Nils Westling, medarbetare
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

För att uttrycka det tydligt: Min sekt har rätt

Innan jag berättar om varför jag älskar The Guardians nya podcast om klimatförändringen, så vill jag prata lite om sekter och undergångsprofetior.

Jag var i New York i maj 2011. Den 21 maj skulle jorden gå under enligt en bisarr profetia, så på varenda tunnelbanestation stod det tossiga människor med skyltar som informerade om att undergången var nära.

Men den 22 maj var en helt vanlig solig dag. Jag och mina vänner åkte till Rockaway Beach och lekte med en sån där skylt, som någon hade kastat. ”Judgement Day, May 21 2011” stod det på den.

Ibland kan jag känna att jag också är med i en sekt. I min sekt pratar vi också om ett slags undergångsscenario och vi oroar oss för hur fyra, fem, kanske sex graders uppvärmning av jordens medeltemperatur kommer förändra livsbetingelserna för alla människor, orsaka väderkatastrofer och slå sönder civilisationen så som vi känner den.

Skillnaden med den sekt jag är med i är att i princip alla meteorologer, fysiker och atmosfärkemister ger oss rätt. Min sekt följer inte en profetia utan tusentals forskningsrapporter, publicerade i de mest ansedda vetenskapliga tidskrifterna och sammanställda av ett vetenskapligt råd under FN. Och de framträdande personerna i min sekt är definitivt inte religiösa dårar. En av dem hade blivit president i USA, om USA varit den typen av demokrati som låter kandidaten med flest röster vinna.

För att uttrycka det tydligt: Min sekt har rätt. Det är de som hävdar något annat som tenderar att vara dårar.

Så varför är vi en sekt? Varför är inte klimatförändringen löpsedelsmaterial och fikarumsdiskussioner?

Det är den sortens frågor som The Guardians avgående chefredaktör, Alan Rusbridger, ställer sig i podcasten The biggest story in the world.

Rusbridger har bestämt sig för att ägna sista halvåret på sin tunga maktposition åt att försöka göra relevant journalistik om klimatets förändring. Det är en väldigt välkommen ambition, och The Guardian är verkligen rätt nyhetsförmedlare att vända sig till om man vill ha de senaste nyheterna och initierade kolumner om den globala uppvärmningen. Men Podcasten, The biggest story in the world, handlar inte om klimatförändringen. Den handlar om hur The Guardian ska göra relevant journalistik om klimatförändringen. Hur ska de väcka intresse?

Med risk för att låta som en sektmedlem vill jag hävda att ingenting kan vara viktigare just nu än att bygga upp en bred förståelse för vad klimatets förändring är och vad det innebär. Vi måste missionera, helt enkelt.

”Climate change is the biggest story journalism has never successfully told”, står det på The Guardians hemsida om podcast-projektet. Det är så jävla sant. Om jag varit medlem i en sekt hade jag bett till gud att de lyckas ändra på det.

Sök på Politism.se