Stäng
oktober 21, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Hanif Bali. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Folkvalda moderater mitt i informationskriget

Ibland får gamla nyheter och gamla klipp nytt liv. Ett sådant klipp finns på Moderaternas partistyrelseledamot Hanif Balis Facebooksida från den 20 maj 2015. Klippet, som delats långt över 3000 gånger, har de senaste dagarna börjat spridas igen – och kommentarerna haglar in. Mycket av det som skrivs är grovt hat mot Balis motdebattör Azadeh Rojhan Gustafsson (S).

En av orsakerna till att hon får ta emot så många vidriga angrepp är att Hanif Bali inte presenterar en sanningsenlig bild av debatten i Aftonbladet. Han har i stället redigerat samtalet så att hennes argument försvinner, eller förvanskas, och så att hon framstår som en person med en nästan ensidigt förlåtande inställning till IS-krigare.

Den som jämför hela debatten med Hanif Balis förvanskade version märker betydande skillnad. Såhär ser en del av reaktionerna ut på videon ut. Detta är alltså kommentarer som Hanif Bali inte bemödat sig med att ta bort, en del av dem har legat i flera dagar.

Den som läser DN:s text om hur vinklad information och ren desinformation via opinionsbildare och hatsajter ger en förljugen bild av Sverige får inte glömma Hanif Balis roll i detta. Vad gäller den här typen av fantasier – om just gullande med terrorister – har han stått i informationskrigets frontlinje för att ge en uppdiktad bild av hur Sverige fungerar.

Det här är en farlig utveckling, där folkvalda politiker medvetet försöker manipulera allmänheten och sedan inte tar ansvar för det hat som kommer i svallvågorna av lögnerna.

Sök på Politism.se