Stäng
september 20, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Här har orkanen Florence dragit fram. Ett fenomen vi kommer att se mer av i takt med klimatförändringarna. Foto: David Goldman/AP/TT

FN: Kapitalismen boven bakom planetens undergång

Med tre nyheter om Elon Musk och rubriker som ”3 typiska fel män har om kvinnliga investeringar” eller ”5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det” misslyckas Veckans Affärer vanligtvis att locka mig till läsning. Den här veckan är annorlunda. För plötsligt toppas sajten av en nyhet om att kapitalismen måste avskaffas för miljöns skull.

Ok, inte riktigt så. Men så här börjar det:

”FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system

Vi har nått långt bortom den fysiska gränsen för vad vår planet klarar av, och nu måste vi omvärdera det ekonomiska systemet för att hinna agera i tid. Det är innebörden av ett bakgrundsdokument till en kommande FN-rapport.”

Slutsatsen? Marknadskrafterna dödar planeten.

Förutom det ekonomiska systemet så har vi även länder som USA och Australien, där klimatförändringar i princip förnekas helt. I Storbritannien skalas arbetet kring klimatförändringar ned, medan ”handel och tillväxt” prioriteras.

VA lyfter även fram ekonomer som menar att tillväxten inte längre förbättrar människans välmående. Och att samma ekonomiska system som sabbar klimatet också leder till större klyftor mellan fattiga och rika. Det är inget mindre än stenhård kritik mot dagens kapitalism, och vi hittar den alltså något otippat hos Veckans Affärer, inte bara i Flamman.

En förändring måste till. Och den måste vara politisk.

Men då gäller det att våra politiker sätter människans långsiktiga överlevnad framför marknadskrafterna – inte motsatsen. Kanske något för den svenska riksdagen att ta itu med vid sidan om att tillsätta talman.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se