Stäng
februari 13, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Somaliska flyktingar anländer till ett flyktingläger i östra Kenya. Orsaken till att de flytt är torkan, som enligt en omfattande studie orsakats av klimatförändringarna och som inneburit att tiotusentals somalier dött. Bara för att vi inte märker klimatförändringarna här betyder det inte att de inte redan dödar. Foto: Jerome Delay/AP/TT

Flytta pengarna bort från klimatskurkarna

Du vet att planeten är på väg att gå under men du vet inte exakt hur fan vi ska lösa problemet.

En avgörande del är förstås statliga regleringar, hög skatt på utsläpp och förbud för en hel del miljöskadlig verksamhet. En annan del är att få alla de som har enorma summor investerade i klimatförstörande industri att flytta sina pengar till bättre grejer.

Att de därmed slutar legitimera fossilbränsleindustrin. Det handlar om alltifrån stora privata institutioner till statliga pensionsfonder.

I dag är det ”Global Divestment Day”, vars hela syfte är att driva på utvecklingen bort från investeringar och ägande i fossilbränslebranschen. Det handlar om att avinvestera. Mer info finns bland annat i den här lite småtöntigt överpedagogiska filmen.

I Sverige har bland annat Chalmers, Svenska Kyrkan, Högskolan i Jönköping och Örebro stad tagit ställning mot investeringar i fossila bränslen.

Harvard University, ett av världens stora prestigeuniversitet, som utbildar många framtida världsledare och finansieras med större donationer än någon annan akademisk institution i världen, pågår sedan en tid en strid i frågan.

Studenter, och amerikanska klimataktivister, driver på för att universiteten ska flytta alla sina investeringar bort från fossila bränslen, något som ses som symboliskt viktigt eftersom just insitutioner som Harvard med sin närvaro i allra högsta grad bidrar till att hålla smutsig planetmördarindustri kvar i finmysrummet och ger dem legitimitet. Global Divestment Day märks bland aktivister och organisationer över hela världen, inte minst i de delar som drabbas värst av klimatförändringarna. 

Här, i den globala överklassens Sverige, skulle den mest effektiva avinvesteringen sannolikt vara om vi bestämde oss för att de pengar vi sparar för att få en dräglig framtid – de enorma summorna i pensionsfonderna – styrs om på ett sådan sätt att de garanterat inte bidrar till klimatförändringarna och därmed gör vår tid som pensionärer till ett helvete. Det är helt enkelt en dålig investering.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se