Stäng
april 27, 2017
Politism, redaktion
David Harvey.

Flytta debatten – klä av kapitalismen

Brun kofta, glasögon som hänger i ett snöre runt halsen. Urbangeografen David Harvey – känd för att i sin webbserie tillgängliggöra Karl Marx snåriga ”Kapitalet” –  har kommit till Uppsala för en föreläsning på temat ”Visualizing Capital”.

De senaste åren har allt fler – också etablerade ekonomer – börjat återvända till Marx teorier och verktyg för att förstå ekonomin. För trots att vi har svinsnabbt internet och självkörande bilar är de grundläggande villkoren för människor fortfarande desamma. Löneandelen har sjunkit, människors makt minskat.

Världens totala välstånd är större än någonsin – men det kommer allt färre till del.

Harvey visar kartor, flödesscheman och grafer över kapitalismens struktur och problem. Liknar det vid en geologisk vattencykel med metamorfoser. Vätska, is, ånga. Expansion, stagnation, kris.

Enligt Harvey är kapitalismen som en spiral som expanderar och ständigt söker nya marknader. Han exemplifierar med spekulation på Wall Street, bostadsmarknader i Europa och produktion av delar till Apple-produkter på fabriker med slavliknande villkor i Kina.

Parallellen till den dagspolitiska debatten är klar. I stället för att nysta i frågan om hur den rikaste procenten av samhället dragit ifrån resten riktas blicken mot kostnader för migration. Nationalistiska och fascistiska grupper och rörelser har effektivt tryckt in kilar mellan människor som i grunden har samma intressen.

Svaret är enkelt. I stället för att köpa tanken att migranter, fattiga och marginaliserade hotar vår gemensamma välfärd måste vi flytta fokus. Kapitalismen är ett ekonomiskt system som inte tjänar människor – det sliter oss isär.

Konfliktytan ligger inte mellan svenska löntagare och flyktingar – den ligger mellan löntagare och kapitalägare. Nationalisternas och fascisternas dimridåer är falska.

Ett samhälle med en extremt sned fördelning av resurser och makt skapar spänningar och polarisering. Progressiva krafter kommer alltid att förlora på ett klimat, en hegemoni, som placerar kultur och etnicitet framför materiella villkor. Och partier som blundar för kapitalismens destruktivitet lämnar fältet öppet för Åkesson, Le Pen och Trump.

Det handlar om makt. Vi kan inte lämna fördelningen av makt eller de grundläggande mekanismerna i det ekonomiska systemet oberörda. Vi behöver vi strukturella verktyg för att förklara hur samhället förändras – och hur det avgör människors livschanser.

Kanske är det just där, i en konkret förståelse vår tids kapitalistiska metamorfos, som en famlande vänster kan hitta svar. Harveys verktyg är en av bitarna i en större mosaik. Nu gäller det att våga flytta debatten och formulera alternativen.

Daniel Mathisen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se