Stäng
november 17, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Välkommen hit i sin flykt från IS? Eller inte? Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Flyktingarna ska komma hit för att vi är bäst

Debatten om flyktingfrågan har växt i betydelse för den svenska högern, framför allt på ledarsidorna hos Svenska Dagbladet, Expressen och Dagens Industri. En liten skärva av det berörde vi i förra veckan, men debatten är betydligt större än så.

Flera liberala röster, till exempel LNB:s Svend Dahl, har markerat kraftfullt mot hur delar av högern börjar låta. Expressens kulturs Anna Hellgren har också skrivit en mycket bra text om kampen om flyktingfrågan.

Men från de först nämnda ledarsidornas håll märks ingen riktningsförändring. I stället fortsätter man ifrågasätta det svenska flyktingmottagandet och argumenterar för att Sverige ska ta emot färre flyktingar och hjälpa till mindre, samtidigt som behoven ökar kraftigt på grund av bland annat kriget i Syrien och IS våldsamma framfart.

SvD:s Tove Lifvendahl betonar förvisso att människor med asylskäl ska få skydd, men vill att anhöriginvandringen ska minska rejält och att de som inte har asylskäl inte längre ska få asyl (en rätt oklar argumentation). Det är svårt att se hur de förändringar Lifvendahl förespråkar skulle påverka flyktingfrågan på ett sätt som stillar den oro Lifvendahl uttrycker i text efter text. För i asylrätten ingår ju i allra högsta grad också rätten att återförenas med sina nära och kära.

I söndagens Godmorgon Världen i P1 svarade Expressens Anna Dahlberg tydligt ”ja” på frågan om Sverige tar emot ”för många” asylsökande.

Hon ställer också i sin söndagstext flyktingarna direkt mot andra utsatta grupper och intressen:

”Samma vänster som nu avfärdar en diskussion om nivån rasar i andra sammanhang mot alla de samhällsfenomen som är förknippade med vår bristfälliga integration. Vi ska ha Europas lägsta arbetslöshet, noll barnfattigdom, en skola i topp, bostäder åt alla och kraftigt minskade klyftor. Samtidigt ska vi öppna gränserna helt genom att införa asylviseringar. Det går inte ihop.”

Dahlberg påstår sedan att vänstern saknar svar. Det där är lite av Dahlbergs specialgren och vad det egentligen betyder är att Dahlberg tycker att det är orättvist att vänstern inte ställer upp på hennes problemställning: Välfärdsstaten mot flyktingarna.

Så gör Expressen Ledare hela tiden:

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se