Stäng
juni 28, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Fler undersköterskor – annars blir Sverige ett sämre land

Bristen på undersköterskor och vårdbiträden är ett hot mot svensk välfärd som måste tas på största allvar. Utan dessa fungerar inte samhället. Får vi inte fler undersköterskor kommer Sverige att bli ett betydligt sämre land att leva i.

Få ämnen har varit så återkommande på Politism som just detta – den enorma brist på undersköterskor som väntar. Det är motiverat. För bristen är så stor att den är svårgreppbar. Den senaste siffran, som redovisades i tidningen Arbetet i måndags, pekar på att 136 000 undersköterskor och vårdbiträden måste rekryteras under de kommande åtta åren. Hundratrettiosex tusen.

Hur ska det gå till?

Det finns några viktiga åtgärder som måste vidtas – omedelbart – för att undersköterskeyrket ska bli tillräckligt intressant för de som är unga och på väg ut på arbetsmarknaden i dag.

Det handlar om att göra heltid av alla tjänster där undersköterskor jobbar ofrivillig deltid. Det handlar om att få bort så kallade ”delade turer”, vilket alltså innebär att man ofrivilligt har långa pauser som styckar upp arbetsdagen i flera delar. Det handlar om att ge undersköterskor och vårdbiträden mer tid – i dag får de som jobbar i äldreomsorgen ofta stressa och hetsa i mötet med människor. Till exempel är det inte ovanligt att en undersköterska får en arbetsorder som ger dem maximalt 180 sekunder på sig att servera mat till en dement äldre tant. Den här stressen går igen under hela arbetsdagen och den får konsekvenser både för vårdtagaren och för den som jobbar. Raster och luncher hoppas över, risktagandet ökar när pressen att göra allt i högsta fart hela tiden finns i bakhuvudet.

Ska vi rekrytera 136 000 undersköterskor och vårdbiträden på åtta år kan det inte fortsätta så. Och då har vi inte ens nämnt de låga lönerna. De måste upp, till varje pris, om vi ska åtgärda bristen. Är du 20 år i dag och funderar på att bli undersköterska avskräcks du sannolikt om du får veta att du kommer att tjäna så lite jämfört med andra. Du tappar nog lusten när du får veta att du efter ett helt yrkesliv kommer att få en pension som är så låg att du inte kan leva på den.

Från Socialdemokraternas håll har det kommit ett vallöfte om 14 000 fler vårdanställda under de kommande fyra åren. De har utlovat satsningar på bättre arbetsmiljö, bättre arbetstider, stopp för delade turer och en del annat. Löften de kan genomföra om de samarbetar med Vänsterpartiet och Miljöpartiet – men som alliansen och Sverigedemokraterna vill göra omöjliga. Högern har andra prioriteringar. De vill sänka skatter – mest för de som redan har det bäst ställt – och göra anställningarna otryggare. De vill införa låglönejobb för vissa grupper, och därmed pressa lönerna för alla – särskilt de som redan har låga löner och som jobbar i arbetaryrken.

Man ska vara ärlig: Inte heller de rödgröna partierna har i dag tillräckliga förslag för att lösa bristen på undersköterskor och vårdbiträden. Det saknas en hel del. Det innebär fortsatt stora risker för välfärden. Men Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna är ett väsentligt större hot.

De vill inte ens försöka. De tycker inte att det är tillräckligt viktigt.

Sök på Politism.se