Stäng
september 3, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
Bostadshus i Stockholm. Foto: TT/Tomas Oneborg

Fler hyresrätter byggs i landet – men inte i Stockholm

De senaste åren har det byggts fler hyresrätter än bostadsrätter i Sverige–men inte i Stockholm. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB och Nyhetsbyrån Siren. Hyresrätter är bra eftersom många inte har råd med en bostadsrätt. Men även för dem som har råd är det en frihet att slippa belåna sig eller känna sig bundna till en specifik stad.

Av det som byggts i landet mellan 2006-2016 har 49 procent varit bostadsrätter och 51 procent hyresrätter. Men Stockholm, en stad dit många söker sig för att studera, arbeta och leva sticker ut. Självklart beror det på var i Stockholm man tittar. Stockholm stad har byggt 43 procent hyresrätter men andra Stockholmskommuner har gjort betydligt sämre ifrån sig.

Danderyd, Solna och Vaxholm är sämst. Och inte bara lite sämst, utan överlägset sämst. Av Danderyds nybyggda bostäder var 10 procent hyresrätter. För Solna var det 9 procent och Vaxholm bara 6 procent. Kommunerna gränsar till varandra (Solna till Danderyd och Danderyd till Vaxholm). Det kommunerna har gemensamt är att de alla styrs borgerligt (i Vaxholm sitter Miljöpartiet med i den styrande koalitionen).

Är det en slump att kommunerna som bygger minst antal hyresrätter är högerstyrda? Knappast. I kommunerna finns inte bara ett ideologiskt motstånd mot hyresrätter utan även ett ekonomiskt. Det lönar sig att bygga bostadsrätter och du får invånare i kommunen som kanske hellre röstar på borgerlig politik som gynnar bostadsägare. Det är tydlig signal för vem som är välkommen, och vem som inte är det.

När Stockholm stad styrdes av alliansen mellan 2006-2014 såldes 26 000 hyreslägenheter som ombildades till bostadsrätter. Att bygga nya hyresrätter idag för att kompensera försäljningarna i allmännyttan fungerar inte heller perfekt. De nyproducerade hyrorna är rekordhöga och kön till en hyresrätt är längre än många sökande ens levt.

Betyder det att allt är kört för att få en bostad? Det behöver det inte vara. Vi har tidigare tipsat bostadsministern om vad han kan göra, men han har inte riktigt lyssnat. Ska kommunerna få behålla ansvaret för bostadsbyggandet måste regeringen bli hårdare. Bötfäll de som inte bygger alls, och de som inte bygger blandat. Ställ krav på byggföretag och se till att hyrorna inte skenar. För vill inte politiken ta ansvar kan vi överlåta det till marknaden som gärna tar över.

Och marknaden kan inte hjälpa dig som söker bostad. Tvärtom. I augusti i år presenterads en statlig utredning om hur vi får fler och billigare hyreslägenheter. Den kom fram till att marknadshyror skulle höja dagens hyror rejält och att det som bör göras är att se över just byggpolitik och skatter. Marknaden kommer alltså inte lösa något här.

Förutom ännu större vinster för byggföretag och bostadsägare, såklart.

Diagrammet visar andel färdigställda lägenheter i flerbostadshus mellan 2006-2016Andel byggda flerbostadshus 2006-2016

Sök på Politism.se