Stäng
augusti 19, 2016
Margret Atladottir, redaktör
Bok- och biblioteksmässan äger rum i Göteborg senare i höst. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fler bör protestera mot att en högerextrem sajt ställer ut på bokmässan

Att högerextrema sajten och tidningen Nya tider kommer att ställa ut på årets bokmässa är förkastligt. Det är en nazistisk sajt med starka kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen. Svårt att förhålla sig till nyheten också, vi vet att det är såhär ”de” jobbar –att människor ska förfäras och därmed ge dem uppmärksamhet på bred front. Men ska man verkligen vara tyst den här gången?

Bokmässan hänvisar till att de har tema ”yttrandefrihet” i år och därför inte ser hur de kan neka dem utställningsplats.

”– Vår policy generellt är att alla måste få göra sin röst hörd oavsett åsikt. Det är själva essensen i yttrandefriheten. Men vi tillåter inte att utställarna använder plattformen på ett sätt som strider mot mänskliga fri- och rättigheter, säger Bok & Biblioteks vd Maria Källsson.”

Ja, yttrandefriheten är viktig. Och det är faktiskt nu vi måste använda den. Gör som exempelvis Lina Neidestam eller Bang, visa din avsky mot rasism och nazism. Bojkotta, skriv, protestera. Är en normalisering av högerextrema åsikter vad vi vill ha? Nej.

Gör din röst hörd.

Sök på Politism.se