Stäng
augusti 17, 2017
Elisabeth Lindberg, redaktör
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Janerik Henriksson / TT

Finansdepartementet skapar skandalerna i offentlig sektor

Skattepengar ska hushållas med brukar de flesta vara överens om. Men att skattepengar läggs på hög i en spariver som blivit till en besatthet är en allt för väl bevarad hemlighet på finansdepartementet. Det finns en förklaring till att regeringen hävdar att den satsar stora summor på välfärd men att det ändå jämt är brist på resurser. Allt tal om fullt finansierade reformer och krona-för-krona-principer kan du spola. Besparingarna pågår året runt oavsett färg på regeringen.

Förra veckan skrev jag om Helene Hellmark Knutsons plan att universiteten ska få fler studenter att klara sina studier utan att högskolesektorn får en krona mer till att genomföra den. Förslaget är ofinansierat som det heter på budgetspråk. Varje gång Hellmark Knutson har fått frågor om förslaget har hon viftat bort dem. ”Lös det bara” är hennes inställning. Egentligen handlar det om att upprätthålla de heliga budgetramarna.

Och värre blir det. Under 2015 och 2016 sparade Magdalena Andersson en miljard extra i myndigheterna utöver vad hon behövde för att hålla budgetramarna. Helt i linje med regeringens berättelse om hur den ”vänt underskott till överskott” efter alliansregeringens tid. Det skulle kunna besvara frågan varför  Transportstyrelsens utkontraktering av känsliga uppgifter skulle gå så snabbt. Den beräknades spara 200-300 miljoner kronor.

Besparingarna sker så här: varje myndighet har ett krav på sig att ”effektivisera” sin verksamhet varje år. De får ett tal uträknat som de ska minska sina kostnader med. Pengarna de får använda är de som blir kvar när kostnaderna har minskats. Samma principer brukar användas även i landstingen och kommunerna.

Reglerna kom till efter den ekonomiska krisen i början av 90-talet för att hindra offentlig sektor från att expandera. Nu sätter de käppar i hjulen för högre kvalitet i utbildningen, trygg sjukvård och behandling av hemlig information. Det förklarar varför det ständigt är kris i snart sagt varje offentlig verksamhet. Hos polisen, i försvaret eller med järnvägsunderhållet. Myndigheterna är svältfödda på grund av alla år av åtstramningar.

Transportstyrelsens försök att spara pengar åt Magdalena Andersson ledde till läckan av säkerhetsklassad information. Rubrikerna om sjukvårdens blödande knän och förlossningsvårdens kristillstånd återkommer ständigt. Något stämmer inte när ett rikt land inte anser sig ha råd att betala vad det kostar att ordna utbildning, sjukvård eller att hålla känsliga uppgifter under egen uppsikt.

Men budgetöverskottet lever och frodas. Antingen är det Anderssons kandidatur till partiledarposten i Socialdemokraterna som hägrar eller så är arvet från Göran Perssons nedskärningar så stenhårt inpräntat. Oavsett är det här det egentliga haveriet. Stora delar av offentlig sektor är ofinansierad och hänger nästan bokstavligen på en tråd. I slutändan är det vanliga människor som får lida för det.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se