Stäng
december 19, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Filippa Reinfeldt bör sitta i karantän

Inget har hänt kan man säga. Filippa Reinfeldt (M) fortsätter ägna sig åt skumrask i välfärden. Så allt är som vanligt.

Ungefär så kan man sammanfatta det, då Reinfeldt i dag berättade att hon börjar jobba för riskkapitalägda vårdbolaget Aleris. Samma bolag hon tidigare flitigt gynnat politiskt i sin roll som sjukvårdslandstingsråd.

Vad innebär det för demokratin när de folkvalda utan minsta karenstid går från att fatta beslut som rör företagen till att bli företagen? Vilken typ av agerande uppmuntrar det hos politikerna? Och vad gör det med företagens strategier? Nog finns anledning att se att det kan korrumpera.

Näringslivet förstår faktiskt det här bättre. Därför får chefer och nyckelkompetenser i företagen ofta långa karenstider, skriftliga konkurrensförbud och andra tydligt avtalade regleringar och begränsningar i samband med att de byter jobb. Allt för att det inte ska löna sig eller vara möjligt att hoppa mellan organisationer och exploatera all den känsliga information och kunskap man tillskansat sig.

Politiken tycks inte begripa detta alls.

Filippa Reinfeldt är ett oerhört tydligt exempel på detta. Men bara ett av många. Hela Moderaternas relation till de stora välfärdskapitalisterna stinker. Under samma period som riskkapitalet gjort sig enorma pengar på skattemedel avsett för välfärd har relationerna mellan samma riskkapital och Moderaterna varit besvärande nära. Välfärdsmiljardärerna har tagit plats i M:s toppskikt, eller agerat som nära rådgivare åt regeringen. Moderata politiker har parallellt med förtroendeuppdraget arvoderats för att krishantera åt välfärdskapitalet. Det finns inga tydliga gränser däremellan, tvärtom tycks Moderaterna och riskkapitalet många gånger vara överlappande verksamheter.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin säger att Reinfeldts agerande är ”bottenlöst dåligt”. Det har hon rätt i.

Aftonbladet Ledare sammanfattar varför:

Efter att i åtta år ha drivit privatiseringen som landstingsråd tar alltså Filippa Reinfeldt – säkert mycket välbetalt – jobb hos en av de vårdkapitalister som tjänat mest på politiken. Det går inte att hålla borta tanken på att nu Filippa Reinfeldt cashar in. Och det är fortfarande skattebetalarna som om får betala hennes lön.”

Om några månader har vi extraval i Sverige. En av frågorna som bör diskuteras under valrörelsen är hur politikerna kan göras mindre tätt kopplade till riskkapitalet. För vi vill väl inte ha ett korrumperande system?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se