Stäng
mars 20, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Irene Svenonius(M) är en av alla inblandade i skandalerna kring NKS. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Fiffel – inte ideologi bakom NKS skandal

Nu avslöjas att det inte finns något underlag som styrker var alla miljoner konsultbolaget Boston Consulting Group, BCG, fått från oss skattebetalare tagit vägen.

Enligt en granskning i Dagens Nyheter saknas fakturaspecifikation för 2015-2017. Tittar man närmare på dessa fakturor ser man att konsulterna arbetat 13-timmars dagar med en timlön på över 2 000 kronor. Det är i alla fall vad de fakturerat. Antingen så har de stridit mot arbetstidslagen, eller så har de fifflat bort 209 miljoner kronor.

De som har ansvaret för avtalet är såklart Nya Karolinska Solna, som i sin tur ligger under det moderatstyrda landstinget i Stockholm.

Bygget har kritiserats från start, allt från hur Skanska vann ett avtal utan konkurrens till hur patientsäkerheten hotas varje dag – på grund av ett dåligt bygge och ansvarslösa politiker.

Det många inte vet är att Moderaterna har styrt landstinget i tolv år. Men när man tillsatte Iréne Svenonius (M) trodde man att det skulle gå att städa upp i kaoset. Så blev det inte. I stället blossade nya skandaler upp, och det skulle visa sig att hon är  lika olämplig som konsultbolaget BCG.

”En ledamot får inte handlägga ett ärende som rör ledamotens make”, står det i kommunallagen. Men det var precis det Svenonius gjorde.

Alliansgänget i landstinget har också beslutat, och försvarat OPS-lösningen på Karolinska. OPS står för Offentlig-Privat samverkan, en styrmodell som två utredningar redan förkastat. Redan innan man fattade beslutet var konsekvenserna kända: det blir mycket dyrare för oss skattebetalare. Samtidigt finns väldigt svagt vetenskapligt stöd för den här typen av lösningar. Något som till och med före detta finansminister Anders Borg (M) varnat för.

Miljöpartiets Tomas Eriksson i Stockholms läns landsting kritiserade nyligen beslutet i Dagens Nyheter:

”Att Stig Nyman(KD) tillsammans med Moderaterna av ideologiska skäl drev fram ett så uselt beslut trots att man vet att det har funkat dåligt på andra ställen är ju på gränsen till brottsligt, säger Tomas Eriksson.”

”På gränsen till brottsligt” är det svagaste uttrycket för vad Moderaterna gjort med sjukvården i Stockholm. Och att tro att det bara är ideologi är naivt, när så mycket tyder på direkt korruption. Och skandalerna kommer aldrig att få ett slut förrän den politiska ledningen byts ut.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se