Stäng
juni 9, 2016
Yasmin Hussein, skribent
Bernie tänker inte lämna festen bara för att den är slut. Foto: Noah Berger/AP/TT

Festen fortsätter för Bernie

Det borde finnas en benämning på människor som aldrig vet när de ska lämna festen. Dansgolvet är tomt, värden börjar städa upp och lamporna är tända. Trots det står en sista person kvar och väntar på att bli utkastad. Vad kallas en sådan?

I politiken skulle människan heta Bernie Sanders.

Senatorn från Vermont har under demokraternas primärval slagit allas förväntningar med en progressiv plattform som lockat miljontals i den amerikanska väljarkåren. Ingen trodde att den 74 år gamla socialisten i kongressen skulle bli den som på riktigt utmanade Hillary Clinton om nomineringen till landets högsta ämbete. Han väckte en politisk rörelse vars styrka många analytiker underskattade och som tidigare avfärdats som idealistisk.

Det går att framgångsrikt driva en valkampanj om den ekonomiska ojämlikheten och de växande klyftorna. Det går också att förlora den kampanjen.

Clinton som vann flest röster kommer nomineras till presidentkandidat och nu väntar många på att Sanders ska avsluta sin kandidatur. Frågan är nu hur han bäst ska kombinera sina sympatisörer som avskyr det styrande ”etablissemanget” med en kandidat som många anser personifiera just det fenomenet. Hur ska han övertyga en supporter som Susan Sarandon som sagt att hon hellre stöttar Donald Trump än ställer sig bakom Hillary Clinton?

De sista dagarna i senatorns kampanj blir därför avgörande för hur valet i november skall sluta. Demokraterna behöver rösterna från den politiska rörelsen som Sanders byggt upp för att ordentligt kunna utmana Donald Trump om platsen i Vita huset. Trots att Bernie Sanders förlorade måste partiet och Clinton låta honom vinna de interna striderna om den politiska plattformen inför novembervalet. Kanske kommer de till och med tålmodigt se på när han styr och ställer in i det sista innan Clinton officiellt nomineras?

Bernie Sanders kommer lämna festen precis när han önskar.

Sök på Politism.se