Stäng
februari 2, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
"Så här mycket har Nya Karolinska kostat" är nog inte det Irene Svenonius (M) säger här. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Fem oförlåtliga skandaler på Nya Karolinska sjukhuset

Det är inte lätt att hänga med i vad som händer med Nya Karolinska och vården i Stockholm. Rubriker med nya skandaler publiceras snabbare än man hinner läsa artikeln. Därför har vi samlat ihop några av de mest oförlåtliga skandalerna här.

Mindre pengar till sjuka och fattiga patienter 
Nya Karolinska införde ett system som kallas ”värdebaserad vård”. Systemet marknadsförs i Sverige av konsultföretaget Boston Consulting Group. Värdebaserad vård har visat sig ge en ojämlik vård, där vårdgivare hellre vill ha friskare patienter, eftersom de blir värda mer pengar i systemet. I samma system väljs de sjukare och fattigare bort. Nya Karolinska har köpt in modellen, och BCG har hittills fakturerat NKS en kvarts miljard kronor för detta.

Kritiserade konsulter 
Konsulterna på sjukhuset behöver nog inte oroa sig för fattigdom just nu, de har nämligen kostat 700 000 kronor i månaden per konsult. De flesta av dessa konsulter är mellan 23-33 år, och har aldrig jobbat som något annat än konsulter. Det behöver inte diskvalificera någon från att göra ett bra jobb, men nu ifrågasätter många av dem sitt eget arbete. Samtidigt har vi en utbredd brist på sjuksköterskor, en grupp som sliter ut sig för betydligt lägre månadslön på Nya Karolinska än vad konsulterna kostar.

Livsfarligt bygge 
Notan för hela bygget beräknas landa på 60 miljarder kronor. Att byta ut en dörr kostar en miljon, och innan sjukhuset är färdigbyggt vet vi redan att 600 badrum måste byggas om. Men det finns andra fel som kostat mer än pengar. Sjukhusets nätverk har vid tillfällen lagt av, och två gånger har de gått in i ”stabsläge”. Det har inte bara gjort att kommunikationen mellan vårdpersonal brutits, utan även påverkat hjärtövervakningen. En 52-årig man drabbades av hjärtstopp men upptäcktes för sent då övervakningen låg nere. Han fick svåra skador och avled i början av december. Samtidigt har visselpipor delats ut till vårdpersonal som de kan använda om larm och telefon ligger nere. Visselpipor, på ett av ”världens mest högteknologiska sjukhus”.

Vållande till annans död
Det här kan vara det mest oförlåtliga. Hittills har två personer dött för att de inte fått cancervård i tid. Samtidigt har Karolinskas ledning förnekat att det ens funnits köer, och till och med tackat nej till extern hjälp. Efter dödsfallen blev de långa köerna uppmärksammade och nu utreder en åklagare grovt vållande till annans död. Samtidigt fortsätter medierna rapportera om människor som skickas till andra län för att få sin vård i tid.

Den politiska ledningen
Inget av det här hade kunnat hända om det inte vore för Stockholms läns politiska ledning. Med deras ”okej” har upphandlingar gjorts och beslut fattats som lett oss hit. I tolv år har Moderaterna tillsammans med resten av alliansen varit ytterst ansvariga för Stockholms hälso- och sjukvård. Tolv år. Nu försöker de plötsligt ta avstånd från skandalerna, men det är lite för sent. Samtidigt plockar Ulf Kristersson (M) upp landstingsrådet Irene Svenonius till partiledningen för att hon ska dela med sig av ”de goda” erfarenheterna från Stockholmsvården till resten av Sverige. Läskigt. Och oförlåtligt.

Sök på Politism.se