Stäng
maj 26, 2016
Zina Al-Dewany, redaktör
Nu kör vi, Peter. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fem heta tips till vår nye bostadsminister

Ibland kan det vara svårt att vara ny på jobbet.

Hur hälsar ni på varandra i korridoren? Vilka kan man lita på? Och vad går mitt jobb ut på?

Vanliga frågor att ställa sig och helt okej att känna. Därför har jag skrivit ihop lite tips till Peter Eriksson (MP) som kan användas som vägledning i det nya jobbet som bostadsminister. För det är inte lätt att vara ny på jobbet och ha i uppgift att lösa en av de värsta bostadskriserna Sverige varit med

1. Låt inte kommuner komma undan.
De kommuner som ligger i storstadsregioner måste ta sitt ansvar att bygga. Här tror jag inte på morötter som gör det lättare för dem. I stället borde kommuner som vägrar bygga bötfällas ordentligt, så kan pengarna gå till de kommuner som faktiskt bygger.

2. Ställ krav på blandade upplåtelseformer.
Vi har splittrade städer med stora inkomstskillnader mellan olika områden. Det kan bostadspolitiken aldrig bygga bort, men den kan göra en stor insats för att segregerade områden (typ som Danderyd) blir mindre segregerade genom fler hyresrätter som alla har råd med.

3. Renovera inte bort människor från deras bostäder.
I dag sker en upprustning i våra miljonprogramsområden. Det är nödvändigt. Men det är inte nödvändigt med lyxrenoveringar som tvingar människor som bott där hela sitt liv att flytta för att hyran blir för hög.

4. Ändra i lagen.
I dag kan de som redan har ett hem överklaga nya byggplaner i området upp till SEX GÅNGER. Även om de sen inte får rätt i domstolen har de försenat byggandet av välbehövliga bostäder med flera år. Det ska inte vara möjligt att de som redan har, förvärrar situationen för de som inte har något hem.

5. Prata med dina partivänner.
Det finns de som inte tror på en miljöpartistisk bostadsminister. Som menar att det är just miljöpartiet som stoppar byggplaner i Sveriges kommuner för att bevara en fridlyst fågel, en unik skalbagge eller tycker att en gräsplätt är viktigare än bostäder för unga. Och det vet du att det är, Peter. Så prata med dina partivänner som styr i kommunerna. Berätta för dem att nu har faktiskt ert parti ansvaret att lösa bostadsbristen. Då ser det inte bra ut när ni samtidigt stoppar och bromsar människors rätt till ett hem.

Lycka till – och hör av dig om du vill ha fler tips!

Sök på Politism.se