Stäng
augusti 25, 2015
Politism, redaktion
Vad är det som händer? Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Fem grejer du behöver hålla koll på för att fatta ekonomin

Plötsligt fick vi på Politism en massa frågor kring vad det är som händer på börsen egentligen. Är det en nu finanskris på gång? Rasar hela världen samman? Är kapitalismen på väg att gå under? Eftersom vi inte hade något riktigt bra svar ställde vi frågan till Torbjörn Hållö, LO-ekonom. Här är hans svar.

Under de senaste dagarna har tidningarna skrikit ut krisrubriker om börsfall och krasch i Kina. Inte oviktigt. Men finns det inte andra ekonomiska händelser att rapportera utöver prisras på begagnade aktier i Kina?

Jo, absolut.

1. It’s the productivity, stupid!
Börser kan gå ner. Statsbudgetar kan falla. Företag kan krascha. Men det som betyder nästan allt på sikt är produktivitet. Helt enkelt hur smart vi jobbar. Länder som har en bra produktivitetsutveckling skapar utrymme för bra löneökningar och god välfärd. Under åren före finanskrisen steg produktiviteten starkt. Särskilt stark var utvecklingen i Sverige. Men efter finanskrisen så har produktiviteten globalt dämpats. Och produktiviteten har i Sverige stått still.

Skärmavbild 2015-08-25 kl. 16.20.37
2. BNP per capita
Produktivitet kan låta tekniskt. Men det är just på grund av den dåliga utvecklingen av produktiviteten som vi inte har haft någon tillväxt av BNP per person/capita. Om utvecklingen av BNP hade följt tidigare trend så hade varje svensk i dag haft en ekonomisk produktion som var 100 000 kronor högre. Nästan hälften av dessa resurser skulle ha tillfallit den gemensamma välfärden.

3. Bostadspriser går upp och … ner.
I Sverige har bostadspriserna på 10 år fördubblats. Särskilt stark har utvecklingen varit för bostadsrätter. Bara under de senaste två åren har stigit med 25 procent, varav cirka 35 procent för bostadsrätter. De kraftigt ökade bostadspriserna går hand i hand med ökad privat skuldsättning. Är det då rimligt att bostadspriserna utvecklas så snabbt? Ja, på kort sikt kan det vara det på grund av allt från stark befolkningsökning till avskaffad fastighetsskatt. Men på sikt så är erfarenheten: det som går upp, det kommer ner. Läs till exempel nobelpristagaren Shiller om detta.

4. Åtstramningspolitik funkar inte
En jämförelse av den ekonomiska utvecklingen i USA respektive Euroområdet under de senaste sju åren visar tydligt hur destruktiv den europeiska åtstramningspolitiken har varit. Efter den akuta finanskrisen 2008 så utvecklades europeisk och amerikansk ekonomi relativt snarlikt. Men detta mönster bröts under år 2011. Vad hände då? Jo Europa inledde sin åtstramningspolitik. Resultatet är att USA halverat sin arbetslöshet medan den i Europa bitit sig fast på 10 procent. I Sverige har arbetslösheten legat på ungefär åtta procent i sju år.

Skärmavbild 2015-08-25 kl. 16.21.20
5. Spana in Indien
Världens största demokrati har i åratal levt i skuggan av det kinesiska tillväxtmonstret. Men i år kommer Indien med största sannolikhet att ha högre tillväxt än Kina. Spana in…

Sök på Politism.se