Stäng
september 24, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Svenskt Näringslivs tidigare ordförande Leif Östling. Foto: Janerik Henriksson / TT

Fattiga har dåliga gener – enligt Sveriges rikaste

Tänk om du visste att du, din mormor eller din mamma skulle hamna på ett riktigt omhändertagande äldreboende på ålderns höst. Där det bland annat finns sjöutsikt, sängar med inbyggda larm och japanska lyxtoaletter. Allt det här kan bli verklighet – i alla fall om du som pensionär har runt 20 000 kronor efter skatt att spendera.

Här kan det vara värt att flika in att en medelpensionär får ut 16 800 kronor efter skatt. Då är det ofta en man med ett långt arbetsliv och en hyfsad lön bakom sig. För baspensionären, ofta en kvinna som ofta behöver både bostadstillägg och tilläggspension landar man på 12 400 kronor efter skatt.

Har du inte råd? Det är inte heller meningen. Ägarna menar att boendet kommer att vara segregerat. I en intervju säger en av ägarna – Leif Östling – så här:

”Människor som bor i Djursholm, Nacka eller i Stockholms innerstad tycker ju naturligtvis på ålderns höst att det är trevligt att umgås med gelikar. Man har något att prata om, man har ett socialt utbyte och man kan ge varandra någonting.

Östling konstaterar också att samhället inte är jämlikt.
– Jag brukar säga att naturen inte är jämlik heller. Vi har olika genetiska förutsättningar och det har naturen utrustat oss med. Så hela det begreppet är ett teoretiskt begrepp – det är mot Darwin och Darwins teorier.
– Det är inte bara en social fråga. Det ligger nedärvt i vår biologi.
En klen tröst för den fattige?
– Ja, men så är det. Så är det.”

Är det DEN Östling undrar du kanske nu. Ja det är det. Det är företaget Silver Life som står bakom satsningen på lyxiga äldreboenden i Stockholm. Huvudägarna är Leif ”vad fan får jag för pengarna” Östling, som tvingades lämna VD-posten på Svenskt Näringsliv – och Peje Emilsson.

En del satte kanske kaffet i halsen av att läsa intervjun. Vadå Darwin? Är ojämlikhet en naturlag? Betyder det att utslitna sjuksköterskor förtjänar att knappt överleva på sin pension? Och har svenska miljardärer en genetisk fördel som gör att de tjänar så mycket? Sanningen är dock att Östling och Emilsson blivit riktigt rika tack vare andra hårt arbetande svenskars skattepengar. Det är inte genetik utan ett effektivt utnyttjande av systemet.

Leif Östling har tidigare gjort sig känd för att ha gömt undan tillgångar i skatteparadis för att slippa betala skatt. Peje Emilsson, nära vän till Östling, har gjort sig känd för att göra stora pengar på skattebetalares bekostnad. Han är huvudägare till vinstdrivande friskolekoncernen Kunskapsskolan. Han har även grundat PR-byrån Kreab som lobbat hårt mot vinstförbudet i välfärden och beskrivs som arkitekten bakom friskolereformen.

Den svenska välfärden och jämlikheten, som Östling menar går emot naturen, är huvudanledningen till att de ens kunnat bli rika. Men det kanske är för tungt för att erkänna. Då är det lättare att tro att man är genetiskt överlägsen.

Sök på Politism.se