Stäng
maj 11, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Vågar och vill arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ta krafttag mot arbetslösheten? Foto: Jonas Ekströmer / TT

Fas 3 når ”all time high” – tydlig signal till S och MP

I dag ser vi hur antalet långtidsarbetslösa i Fas 3 slår rekord – igen. Något trendbrott har inte kommit trots att vi haft en rödgrön regering i åtta månader.

”Att antalet långtidsarbetslösa i Fas 3 är aldrig varit så här många är förstås en nagel i ögat på regeringen. Och ännu ett hinder att nå Socialdemokraternas mål om att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet till 2020.”

Å den ena sidan är det omöjligt att lägga skulden på S- och MP-regeringen för detta – det är en vansinnig högeråtgärd som man ärvt från den förra regeringen. Dessutom ”räddade” Sverigedemokraterna och alliansen i praktiken kvar Fas 3 när de fällde den rödgröna budgeten strax innan årsskiftet.

Så okej, det är inte arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och statsminister Stefan Löfvens (S) fel att Fas 3 når ”all time high” i april. Däremot är det deras ansvar att reagera med kraft på detta.

När man i och med den kommande höstbudgeten avvecklar Fas 3 krävs sannolikt mer omfattande satsningar än man planerat för i den budget som föll 2014. Och med tanke på att arbetslösheten ska ner till EU:s lägsta nivåer 2020, som Löfven lovat, är det nog dags att börja öppna för betydligt fler offentliganställda (behoven finns definitivt) och en betydligt mer offensiv investeringspolitik.

Politiken är den enda kraft som kan förändra läget. Vi får bara hoppas att de politiker vi valt förstår, vill och vågar.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se