Stäng
april 12, 2018
Jenny Nguyen, praktikant
Foto: Johan Nilsson/TT

Färre svenskar dör i förtid – tacka miljömupparna

Vår kollektiva klimatångest riktas ofta mot det som kan kännas lite abstrakt: smältande glaciärer, döende korallrev och framtida generationer. Men miljön har såklart kännbara effekter på våra liv även här och nu. I en ny studie visar forskare att invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever ett år längre i dag än för 25 år sedan. Anledningen? Halterna av luftföroreningar från vägtrafik har minskat.

Bättre luft ger bättre liv, men det går fortfarande alldeles för långsamt. Ett sätt att påskynda minskningen av bilars skadliga utsläpp är att använda miljözoner.

Regeringen meddelade för några veckor sedan att kommuner ska få en utökad möjlighet att använda detta verktyg för miljöförbättring. Motståndet har varit särskilt hårt från Moderaternas sida. Jessica Rosencrantz, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna, kallar till och med förslaget för “väldigt extremt”.

Rosencrantz reaktion verkar kanske rimlig om man, av olika anledningar, inte vill erkänna allvaret i situationen. Här talar dock fakta sitt tydliga språk. Bara i Sverige dör årligen cirka 3 000 personer i förtid på grund av trafikrelaterade luftföroreningar.

Detta, om något, är det extrema.

Sök på Politism.se