Stäng
februari 24, 2017
Amra Bajric, skribent
Statsminister Stefan Löfven och partisekreterare Lena Rådström Baastad. Foto: Pontus Lundahl/TT

Farligt om S fokuserar på retorik istället för politik

Under en pressträff på fredagen presenterade statsminister Stefan Löfven (S) och socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad en rad olika politiska riktlinjer. Efter veckans utspel om att först begränsa vinsttak i skolan i stället för att fokusera på hela välfärden stod frågan i fokus.

Socialdemokraterna gick ut med en garanti för att satsningar på sjukvården kommer att prioriteras – men utan att ge några konkreta förslag på reformer. Både Löfven och Rådström Baastad pekade också på att partiet vill begränsa vinsterna i hela välfärdsområdet. Båda delarna är positiva men så länge det är tomma ord utan politisk konkretion ger det ingenting. Att vilja något är inte detsamma som att lägga fram en plan för hur något ska genomföras i praktiken.

Skolan ska också prioriteras men främst betonades att mycket av ansvaret för elevers dåliga skolgång ligger på föräldrarna som ska se till att barnen går till skolan och gör sina läxor. Det här riskerar att bli enbart signalpolitik, då inga förslag kring hur föräldrar som har det svårt ska stöttas läggs fram. Och blir det bara prat skuldbelägger man snarare familjer som redan har en omöjlig situation.

Socialdemokraterna har alltid varit ett parti som betonat att resurser ska användas för att jämna ut samhällsklyftorna – i stället för att alla får lika mycket. Att lägga ansvaret på föräldrarna för en skola som inte fungerar, för obehöriga lärare och för dåliga studieresultat är att frångå partiets kärnvärden.

Varken skola eller vård är i första hand den enskilda familjens ansvar och får inte heller bli det.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se