Stäng
maj 2, 2018
Kata Nilsson, praktikant
LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson lovar att ta striden för en tryggare arbetsmarknad för kvinnor. Foto: Adam Ihse/TT

Facket tar strid för kvinnor på arbetsmarknaden

På tisdagen var det första maj, arbetarrörelsens högtidsdag.

Då passade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på att presentera fem krav från LO. Det Thorwaldsson pekar ut är införandet av en egenmaktsreform, stopp för otrygga anställningar, en förbättrad a-kassa, barnomsorg på obekväm arbetstid och höjda pensioner.

Karl-Petter Thorwaldsson menar att, utöver att dessa är bra förslag för en tryggare arbetsmarknad i allmänhet, så är de framtagna med ett särskilt perspektiv på kvinnors situation på arbetsmarknaden.

“Vår främsta fackliga kamp de närmsta åren är kvinnornas kamp”, sa LO-ordföranden i sitt tal i Göteborg.

Dessa krav innehåller bland annat förslag på att fler arbetsmarknadsprogram ska vara a-kassegrundande och att pensionen ska vara minst 70 procent av lönen. Den föreslagna egenmaktsreformen innebär att stärka rätten till vidareutbildning, och rimlig ersättning under studietiden. Under kravet på stopp för otrygga anställningar menar LO att hyvling och sms-anställningar ska bort och att det ska införas en högre arbetsgivaravgift för anställningar som inte är tillsvidare. De senare är verkligen relevanta för kvinnodominerade yrken.

Även Berit Müllerström, andra vice ordförande i LO, höll tal på första maj och lyfte kvinnors villkor på arbetsmarknaden. Müllerström talade särskilt om rätten till trygghet kopplat till kampen mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Efter höstens MeToo-rörelse visar facket vägen för en tryggare arbetsmarknad för kvinnor. Det är ett välkommet inlägg från LO, som tydliggör att lösningar på arbetsmarknadens utmaningar måste ha jämställdhet i fokus. Något som saknas är ett ännu skarpare fokus på kvinnodominerade yrken.

Den fackliga kampen har länge varit mansdominerad och därmed också nått längre i mansdominerade branscher. Högre krav på arbetsmiljön och på minskad stress för olika yrken inom offentlig sektor är ett perspektiv som ofta saknas – inte i ord men i handling. Några exempel på krav LO redan lyfter men som borde propageras för ännu hårdare detta valår är fler anställda i vård- och omsorgsyrken och mindre barngrupper i förskolan.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se