Stäng
augusti 1, 2018
Sara Martinsson, skribent
Matteo Salvini vid ett besök i ett kalabriskt slumområde där flyktingar lever under svåra former. Foto: Marco Costantino/ANSA via AP

Extremhögerns bad boy eldar på rasistvåldet

Medan svenskar solbadar på stränderna attackeras människor på öppen gata. När ska omvärlden få upp ögonen för vad som händer i Italien?

Italien befinner sig just nu mitt i en rasistisk våldsvåg. Attacker har utförts från Kalabrien i söder till Piemonte i norr. Minst åtta personer ska ha skjutits med luftgevär sedan början av juni, skriver The Guardian.

I början av juni dödades en 29-årig man. I slutet av samma månad blev en 22-årig kock i Neapel skjuten ”på skoj”. Ett litet barn ska ha träffats av splitter från ett skott, och skadats svårt. Trots attackernas återkommande frekvens har uppmärksamheten både nationellt och internationellt varit ganska liten. Men så i helgen fick Daisy Osakue, en framgångsrik idrottare, ett ägg kastat på sig på en gata i Turin.

Fallet har blivit en världsnyhet, och kan kanske vara vad som krävs för att fler ska få upp ögonen för vad som sker i Italien.

Attackerna som riktas mot migranter har, enligt The Times, mer än fördubblats sedan den nya regeringen kom till makten tidigare i somras. Den styrande koalitionen mellan högerextrema Lega och populistpartiet Femstjärnorna har drivit på hårt för att skärpa migrationspolitiken, och framför allt har inrikesministern Matteo Salvini skruvat upp retoriken i frågan.

Salvini är redan sedan tidigare känd som en bad boy. Han älskar att sticka ut hakan, provocera, flörta med fascimen, droppa citat som blinkar till Mussolini.
The Guardian har beskrivit honom som ”en politisk kameleont som lever på att skapa rädsla”. Salvini är en hårding, en bråkig mobbartyp. En katolsk tidning jämförde honom tidigare i år med Satan.

Den nye ministern har blivit symbolen för den stenhårda linje som Italien nu driver i flyktingfrågan. Sedan han tillträdde har landet stoppat fartyg med människor från Afrika från att lägga till vid italienska hamnar. Han har även uppmanat myndigheter att sätta upp hårdare regler för asylsökningar.

Att något samband mellan den obarmhärtiga politiken, det egna kaxiga uppträdandet och de rasistiska hatbrotten skulle finnas förnekar han dock själv bestämt.
– Skulle vi ha en rasistisk kris i Italien? Var inte dum, svarade han korthugget när han ombads kommentera attacken på Osakue.

Sen bytte han samtalsämne till att påstå att migranter ligger bakom en tredjedel av allt våld i Italien, och att det är det verkliga problemet i sammanhanget.

Faktum kvarstår dock att miljön för migranter och personer som bryter mot det italienska normutseendet är mycket otrygg. Och att den otryggheten har uttalat politiska skäl.

Så sent som i vintras utfördes ett brutalt terrordåd, då en högerextrem man sköt sex personer i den lilla staden Macerata. Han hade bland annat kopplingar till de nyfascistiska partierna Forza Nuova och CasaPound, två växande rörelser som hyllar Mussolini. Och kanske ännu mer anmärkningsvärt: han hade också kandiderat i lokalval för Lega, samma parti som Salvini representerar.

Kopplingarna mellan den absoluta politiska toppen i Italien och den våldsutövande nyfascismen är alltså solida. I Salvini har de mest hatiska och destruktiva krafterna i landet fått en inrikesminister som inte bara bekräftar deras världsbild, utan också stärker dem ytterligare. En minister som medan människor blir beskjutna på gatorna spelar flipper klädd i extremhögerns street mode på Instagram.

Sök på Politism.se