Stäng
november 7, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Nigel Farage, före detta partiledare för brittiska UKIP, talar under en pressträff inför European Freedom Awards på Grand hotel i Stockholm på fredagen. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Expressen ledare går vilse om politiska protester

Expressens ledarredaktion har publicerat en text som behöver läsas noga. Texten handlar om de reaktioner och negativa recensioner som Grand Hotel fick ta emot för att de lät Sverigedemokraterna och ett stort gäng europeiska högerextremister och högerpopulister anordna en gala på hotellet. På Politism gav vi protesterna tumme upp i fredags. Grand Hotel själva ångrar nu att de upplät sina lokaler till detta obehagliga evenemang.

Expressen har en annan – rätt speciell – syn på det hela. Häng med. Vi tar det bit för bit.

”I början av 2006 drog en bojkott i gång mot Danmark i arabvärlden. Många kände sig kränkta av Jyllands-Postens publicering av Muhammedkarikatyrer och svarade med att sluta köpa danska varor. […] Yttrandefriheten sattes under stenhård press av en global konsumentmakt.”

Att så många blev arga över Muhammedkarikatyrerna är såklart märkligt i sig. Men att folk visade sitt missnöje genom att sluta köpa danska produkter var väl som metod utmärkt? Ett ytterst fredligt sätt att protestera, ingen kan någonsin ha en skyldighet att handla från ett visst land. Ställt bredvid de fruktansvärda våldsdåd som terrorister skyllt på Muhammedkarikatyrer är valet att inte köpa dansk mjölk ett föredömligt sätt att protestera för den som nu tycker att just den frågan är viktig.

Expressen skriver vidare att de misstänker att ”entusiasmen följer de politiska preferenserna”. Eh, ja? Det är politiska frågor. Hur skulle det inte kunna följa de politiska preferenserna? Om ett hotell i Östeuropa möter protester för att de tillåter en gaygala (Expressens exempel) är det därmed en helt annan sak än om man protesterar mot att högerextremister anordnar rasistisk ”frihetsgala” på Grand Hotel. Just för att det är en politisk fråga. Kampen för HBTQ-rättigheterna bör utkämpas parallellt med kampen mot rasismen. Den vars kamp består i att likställa kampen för HBTQ-personers plats i samhällslivet med den rasistiska och högerpopulistiska kampen tar ju bara en feg, värderingsfri, väg ut.

Expressen skriver:

”På samma sätt är det ett sluttande plan om alla näringsidkare ska bekänna färg politiskt. Vilka grupper står i så fall näst i tur? Kan Grand Hotel verkligen ta emot bokningar från abortmotståndare? Scientologer? Saudiska prinsar? Delegationer från diktaturer?”

För Expressen ledare är det alltså ett problem om de här frågorna diskuteras? Det här gäller alltså – märk väl – inte hotellgäster utan evenemang och galor. Diskussionen har inte handlat om huruvida osympatiska människor ska få hyra rum på hotell utan om man ska acceptera vilken typ av event som helst i sina lokaler.

Jag kan svara för vad jag tycker: Om saudiska prinsar arrangerar en stor gala för att hylla kroppsstraff och kvinnoförtryck i Saudiarabien – då tycker jag Grand Hotel eller andra evenemangslokaler gör rätt i att tacka nej. Om en delegation från en diktatur som Nordkorea vill arrangera en gala på Grand Hotel för att högtidlighålla Nordkoreas framgångar och sammanträda om när nästa kärnvapenprov ska genomföras – då tycker jag att Grand Hotel gör rätt som tackar nej.

Olika scenarier är inte samma sak, inte möjliga att likställa och inte alltid lätta att ta ställning till osedda. Men att som Expressen varna för att frågan om vad som är lämpligt diskuteras, och att problematisera extremt fredliga och ofarliga missnöjesyttringar, tyder på att man tappat kompassen. Hoppas de hittar hem.

Sök på Politism.se