Stäng
november 5, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
En norsk volontär tillsammans med ett barn som just anlänt till Lesbos i en gummibåt. Foto: Marko Drobnjakovic/TT

Europa möter flyktingarna med självömkan

Medan politiker och ledarskribenter tävlar i att överträffa varandra i grenen ”signalpolitiska förslag som ska få flyktingar att välja andra länder än Sverige” fortsätter verkligheten med obönhörlig brutalitet. Läkare utan gränser rapporterar på torsdagsmorgonen om nödsignaler från åtta olika flyktingbåtar samtidigt på Medelhavet.

På twitter publicerar de bilder på eritreanska barn som överlevt resan över dödens hav.

Skärmavbild 2015-11-05 kl. 09.33.58

Alla överlever dock inte, och det självömkande Europa har gjort allt för att slippa dem som klarar sig. Men de har tagit sig hit med livet i behåll ändå. Nu ska de möta myndigheter och regeringar som tvår sina händer.

På grekiska Lesbos träffar SVT:s korrespondent en palestinsk läkare som är på plats och frivilligarbetar tillsammans med en israelisk biståndsorganisation. Han säger att det inte blev som han hade tänkt sig. Han ville rädda liv. Hjälpa till. Han gråter och säger att han drömmer mardrömmar om alla döda.

Samtidigt fortsätter debatten inom EU som om det var vi i de rika och välmående länderna som tvingas till uppoffringar. Som om det var vår situation, inte flyktingarnas, som är ohållbar.

Sök på Politism.se