Stäng
februari 25, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Saudiska säkerhetsstyrkor paraderar. Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

EU-parlamentet vill förbjuda vapenexport till Saudiarabien

Sveriges skumma och skamliga vapenaffärer med Saudiarabien är omdebatterade sedan länge. På Politism har vi flera gånger pekat på hur vansinnigt det är att sälja vapen till en så våldsam och aggressiv diktatur. Särskilt när svenska folkets klara besked är att de motsätter sig detta.

Vi var många som jublade när det militära samarbetsavtalet med regimen sades upp, och vi är många som har hyllat utrikesminister Margot Wallströms (S) viktiga klarspråk om Saudiarabiens syn på brott och straff.

Medan näringslivslobbyister – och en hel del Team Sweden-sossar – tyckt att vapenhandel med diktaturer är supertrevligt så länge det främjar svenska intressen har vi andra pekat på hur de svenska vapnen används i oförsvarbara krig.

Nu tas nästa kliv, och det är ett steg närmare tillnyktring. EU-parlamentet har röstat för vapenembargo mot Saudiarabien med anledning av bombningarna av civilbefolkningen i Jemen.

Detta är en skarp signal till alla som argumenterade för fortsatt militärt samarbetsavtal med Saudiarabien. De bör fråga sig själva om de hade fel då. De bör fråga sig om de vill argumentera för fortsatt vapenhandel med aggressiva diktaturer framöver.

De bör fråga sig – vare sig de är näringslivslobbyister eller politiker – om det världens diktatorer behöver precis just nu är fler svenska vapen.

Sök på Politism.se