Stäng
januari 23, 2015
Rebecka Hedström, medarbetare
Sanning broder, glas kan inte samtycka.

Ett gäng manliga feminister skapade ett eget ord – du kan aldrig gissa vad som hände sen!

”Meninism” ger drygt 78 800 resultat på google och har på grund av några artiklar den senaste tiden, inte minst den på Buzzfeed där unga män poserar i meninisttröjor blivit en riktig thinkpiece-snackis på vissa håll.

Men vad ÄR meninism?

Den äldsta texten om begreppet jag hittar är en anonym bloggtext från 2007 som menar att meninism inte så mycket är en reaktion mot feminismen per se, som mot dess trista avkomma ”feminiserad manlig befolkning”.

På sidan feminist.com finns ett odaterat manifest för manliga allierade. Under symbolen för yin och yang presenteras fem grundregler för meninismen, som alltså här är män som vill kämpa för feministiska frågor men inte står ut med att själva ordet är feminiserat och slänger in ett ”men” i stället.

Ingen av de här falangerna av meninismen har dock blivit ledande. I december 2013 skapades hashtaggen #meninisttwitter av en feminististman som ville göra sig lustig över hur (kvinnliga) feminister uttrycker sig på internet. Han bad om ursäkt bara några dagar senare men #meninisttwitter hade redan fått ett eget liv och blommar nu upp från och till.

I flödet blandas sexistiska tonåringars föreställningar om dubbelmoral och feminism med genuint sårade på dejtingmarknaden och uppretade feminister med en och annan riktig MRA.

Men Meninismen verkar i sin starkaste form vara ”humor” skapad av douchekillar som tycker att feminismen gått för långt och älskar sexistiska skämt.

Den är mansrättsaktivismens störiga och oseriösa lillebror.

Hatar de kvinnor och feminism? Ja. Men det finns ingen rörelse bakom, även om några tonåringar varit snabba att trycka upp och sälja en t-shirt som ska ha sålt mer än tusen exemplar till killar som vill reta tjejer, vilket vad jag förstår är vad den moderna meninisten ser som sin huvuduppgift.

Mer memenist än meninist.

Sök på Politism.se