Stäng
december 15, 2014
Eric Rosén, chefredaktör

Ett år sedan nazisterna gick till attack i Kärrtorp

I dag är det ett år sedan ett antal nazister attackera en fredlig demonstration i Kärrtorp i Stockholm. Med olika vapen gick ett 30-tal nazister till attack mot barnfamiljer, unga och äldre antirasister. Vi minns de obehagliga bilderna och vi minns den märkliga medierapporteringen där bland annat SVT gjorde gällande att det handlade om två grupper extremister som ”drabbade samman” och inte kunde hållas i sär, att det var en antinazistisk demonstration som ”urartade”.

Vi minns också hur polisen bara hade några få personer på plats trots att de fått förhandsinformation om att nazisterna i Svenska motståndsrörelsen, SMR, planerade att attackera demonstrationen. Ett icke-agerande som kunde ha lett till att människor dödades.

Vi glömmer inte hur allehanda kålsuparteorier lanserades och att nazisternas våld relativiserades med att även vänsterkanten har sina dårar.

Häromdagen skrev jag om några få exempel på vad nazisterna ägnat sig åt den senaste tiden. Vi glömmer inte hur lite som gjorts från polisens håll efter Kärrtorp. Hur mycket nazisterna tillåtits flytta fram sina positioner.

Däremot finns kraft att hämta i den enorma uppslutningen från många som annars inte alltid engagerar sig men som valde att demonstrera i Kärrtorp veckan därpå, för att visa sitt stöd för antirasismen och uttrycka sin avsky för det nazistiska våldet.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se