Stäng
december 22, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Det röda på bilden visar områden med temperaturer mycket högt över det normala. Foto: University of Maine Climate Re-analyzer

Engagemanget för klimatet har tvingat politikerna att agera

I TV4:s Nyhetsmorgon berättar de att de vita jularna kommer att bli allt färre i takt med klimatförändringarna. Det kanske man kan leva med, snö är verkligen överskattat. Men samtidigt kommer fler skräckrubriker om hur isen smälter i en takt vi inte sett förr. Och när isen smälter påverkar det hela världens klimat.

Washington Post berättar i en pedagogisk och läsvärd artikel om att Nordpolen nu är ungefär 10 grader varmare än normalt och National Snow and Ice Data Center visar hur mycket mindre istäcket blir år för år. Skärmavbild 2016-12-22 kl. 08.59.49

De högsta midvintertemperaturerna vid Nordpolen ökar i en takt som är dubbelt så snabb som normalt, konstaterar en studie som Nature.com publicerarPolitism skrev för tio dagar sedan om hur istäcket som helhet är så mycket mindre i år än normalt att det motsvarar ett helt Indien i storlek.

Det är svårt att med trovärdighet argumentera för att läget är något annat än akut.

Men den insikten för också något gott med sig: Den senaste veckan har USA och Kanada lovat att skydda ett område i Arktis, lika stort som Sverige, från oljeborrning. Det är fantastiska nyheter och länderna tog beslutet efter att vanligt folk, miljöaktivister och politiskt intresserade protesterat och mobiliserat för att få politikerna att agera.

Och den kraften – vetskapen om att det fortfarande går att göra så mycket – måste inspirera oss alla att fortsätta kräva förändring och fortsätta att hålla makthavarna ansvariga. Bara så kan det gå vägen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se