Stäng
oktober 21, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Att verkställa en utvisning ska inte vara en schlager. Foto: Johan Nilsson / TT

En verkställd utvisning är ingen anledning till fest

I förra veckan avslöjade Sveriges Radio oegentligheter i samband med de resor Kriminalvården genomför när utvisningar verkställs. Efter att de skickat iväg en person som flytt till Sverige men som nekats uppehållstillstånd har de bott på onödigt dyra lyxhotell, ibland flera extra nätter. Den som i sitt arbete måste resa utomlands, stanna flera nätter och vara borta från sin familj ska förstås ha bra boende och bra arbetsmiljö i samband med resor. Men givet vad det är man håller på med – att kasta ut desperata människor ur landet – sticker det ändå lite i ögonen.

När man får ytterligare information om vad som hänt går det från att sticka i ögonen till att bli riktigt osmakligt och olämpligt.

Personalen har nämligen publicerat bilder på hur de festar och firar efter att utvisningarna är genomförda. Något som för tankarna till gamla avslöjanden om hur man firade med tårta på Migrationsverket efter att ha avvisat en ensamstående mamma och hennes tre små barn. Det känns, milt sagt, inte särskilt bra.

Än sämre blir känslan när Sveriges Radio i dag visar hur en av de anställda som ansvarar för utvisningarna postat länkar på facebook från våldsorienterade högerextremistiska Swedish Defence League och från grupper kopplade till nazistiska Svenskarnas Parti.

Det tycks alltså bland annat vara människor med nazistsympatier som ansvarar för de mycket utsatta och maktlösa människor som utvisas. Det är bara läsa den meningen igen för att förstå hur problematiskt detta är.

Kriminalvården står inför en förtroendekris i sitt arbete kring utvisningarna, i och med SR:s många avslöjanden. Och med all sannolikhet hade vi känt till ännu fler försvårande omständigheter om det inte var så att den grupp de arbetar med – människorna som utvisas – helt saknar röst i det här samtalet.

Sök på Politism.se