Stäng
juni 16, 2014
Torun Carrfors, skribent
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

En våldtäkt är en våldtäkt är ett brott

Det var nog årets kallaste dag. Ändå var vi tusen och åter tusen som stod där på torget. Som tillsammans fått nog.

Det har gått snart sex månader sedan dess. Sedan den 18 januari. Då den största manifestationen på mycket länge hölls i Sverige för kvinnors rätt till sina egna kroppar.

Under en längre tid hade vi då översköljts med friande domar.

Maj 2013: Tre yngre män kör upp en flaska i underlivet på en tonårsflicka. Trots att två av männen höll fast flickan anser Umeå tingsrätt inte att det var en våldtäkt. Att flickan till en början höll ihop benen kan ha berott på att hon var blyg, menar tingsrätten som visserligen anser att männen handlade varit ”omdömeslöst” men att det inte handlar om våldtäkt.

 September 2013: Sex tonårspojkar som i tingsrätten dömts för våldtäkt på en flicka i Tensta i västra Stockholmfrias frias i hovrätten. Händelsen inträffade innan lagändringen 1 juli 2013. Enligt åklagaren vågade flickan inte säga nej till sex, men hovrätten anser att hon trots situationen inte befann sig i ett ”hjälplöst tillstånd”.

December 2013: Tre yngre män frias för våldtäkt på en 17-årig flicka i Älvsjö i södra Stockholm. Händelsen inträffade i augusti efter lagändringen, men den nya lagen om ”särskilt utsatt situation” prövas aldrig eftersom åklagaren inte lyckas bevisa vilka av de åtalade som befann sig på platsen och vem som gjort vad.

Januari 2014: Lunds tingsrätt friar en 27-årig man från misstankar om våldtäkt, trots att kvinna protesterade och värjde sig under samlaget. Rätten anser det bevisat att mannen tvingat kvinnan till samlag med våld, men att han uppfattat protesterna och hennes motstånd som en del av det sexuella spelet.”

Jag läste. Och jag förstod att rätten till min kropp så enkelt kunde förhandlas bort.  Jag grät. Och gick på manifestationen. Tänkte att vi måste förändra. Att våra kroppar måste få vara värda mer än så.

Vi var tusentals på manifestationen för en samtyckeslag. Politiker, aktivister, min mamma, rättsexperter, unga tjejer och tanter.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se