Stäng
augusti 28, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
Torbjörn Rosdahl (M), tidigare finanslandstingsråd är nöjd. Bild tagen under invigningen av Nya Karolinska 2016. Foto: Foto: Linus Sundahl-Djerf / SvD / TT

En uppmaning till landstinget: Väx upp. Skärp er. Sluta med idiotin.

”Varje sönderslagen busskur kostar 20.000-40.000 för resenärer och skattebetalare. Väx upp. Skärp er. Sluta med idiotin.” twittrade Kristoffer Tamsons (M) surt i veckan. Han är den ansvarige politikern för hela Stockholms läns kollektivtrafik. Hans tweet fick uppmärksamhet, något som gläder oss. För nu ska vi titta på vad Kristoffer Tamsons och hans kompisar i landstinget kostar oss skattebetalare.

Regeringar har bytts ut, men Alliansen har styrt Stockholms landsting sedan 2006, det är alltså över tio år. Under den tiden har många busskurer slagits sönder, men det är inte det som varit dyrast för oss skattebetalare. Vi gör därför en snabb resumé över moderaternas och resten av högerns styre.

Kollektivtrafiken. Politikerna har flera gånger blivit varnade för att SL:s ekonomi dåligt skött. Forskare har varit chockade över hur resandet ökar men att SL fortfarande gått back. En SL-chef åtalades för korruption och de privata aktörerna som sköter kollektivtrafiken gjorde miljonvinster. Vi fick betala med inställda busslinjer och höjda priser för SL-kortet.

Sjukvården. Nya Karolinska sjukhuset. Behöver man skriva något mer? Sjukhuset har blivit Sveriges dyraste och kostat över 25 miljarder. Samtidigt har det dragits ned på kvinnosjukvården där bland annat gynakuten tvingats stänga ner. Samtidigt försenas nya cancerbehandlingar, akutvården flyttas och bygget har fått kritik för att larmen på sjukhuset inte fungerar som de ska. För att inte nämna att delar av fasaden på det nya sjukhuset redan hunnit rasa.

Upphandlingarna. Ni minns väl stödstrumporna som köptes för 6000 kronor/strumpan*? Det är bara ett av många köp som landstinget misslyckats med. Bara de senaste åren har landstinget dömts till maxböter flera gånger på grund av olagliga upphandlingar. Det betyder 37 miljoner kronor som vi får betala för deras misstag.

Det finns ingen tvekan om att det är idioti att slå sönder busskurer och låta skattebetalare stå för notan. Men vad är då Tamsons och resten av alliansens agerande? Här kommer en uppmaning från oss till landstinget: Väx upp. Skärp er. Sluta med idiotin.

*Vi betalar fortfarande för de svindyra stödstrumporna, avtalet upphör inte förrän 2018.

Sök på Politism.se