Stäng
september 20, 2016
Zina Al-Dewany, redaktör
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

En trasig psykvård kostar många unga livet

Han väntade på vård i 1,5 år, sen orkade han inte vänta mer.

23 år gammal tog Christoffer sitt liv. I måndagens Aktuellt fick vi höra hans historia och hur familjen är övertygad om att det hade gått att förhindra – om hjälpen kommit i tid. Berättelsen är tragisk men tyvärr inte unik. Och Politism har uppmärksammat ämnet många gånger under de senaste åren.

I Sverige är självmord den vanligaste dödsorsaken för unga mellan 15 och 24 år. Samtidigt är behovet av psykiatri något som sträcker sig över alla åldrar. Men politikens satsningar är på bottennivåer. De senaste 20 åren har vårdplatserna inom psykiatrin minskat med 70 procent. Det gör att vi hamnar bland de sämsta i Europa.

Hur kan det ha gått såhär illa? Det går inte längre att skylla på kunskapsbrist eller att människor inte söker sig till vården, för det gör de. Både vården och politiken har siffrorna framför sig, de tusentals människor som är i behov av vård, och de som inte orkar kämpa mer, varken för att få hjälp eller för livet.

Psykiatrin lider stor personalbrist och regeringen måste satsa betydligt mer, det krävs både resurser och utbildning. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) menar att det redan görs. Men det är ett märkligt argument eftersom belastningen på psykiatrin bara blivit tyngre.

Samtidigt är det inte bara upp till vår regering. Landstingen bär också ett stort ansvar för hälso- och sjukvården. I Stockholms läns landsting, för att ta ett exempel, har man gång på gång visat att det här inte är något som prioriteras, där den här sommaren var det senaste exemplet.

Ändå vilar ansvaret ofta tungt på den som är sjuk, och kanske minst förmögen att ensam axla ansvaret. Att tjata, ringa och desperat försöka få hjälp när det samtidigt är en utmaning bara att resa sig ur sängen. Det förhållningssättet till vård är inte bara oetiskt, utan livsfarligt. Och det är ett misslyckande som redan har Christoffer – och många andra – livet.

Sök på Politism.se