Stäng
februari 14, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Skillnaderna mellan arbetare och den ekonomiska eliten ökar snabbt. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

En svensk vd tjänar 55,1 gånger mer än du

I dag tjänar en svensk topp-vd lika mycket som 55,1 arbetare.

Det är sjukt, ”riktigt sjukt”, enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. I dag presenterades LO:s årliga rapport om inkomstutveckling i makteliten ut. Och skillnaderna mellan elitens inkomster och vanliga arbetares blir allt större.

Undersökningen mäter den ekonomiska, den demokratiska och den byråkratiska elitens inkomstutveckling. Det är tydligt att det är den ekonomiska eliten som drar ifrån. De som till stor del har makt över andra människors arbetsförhållanden och villkor, tjänar alltså 55,1 gånger mer än en vanlig arbetare.

chart

Samtidigt vet vi att de som har det sämst ställt halkar efter. Och halkar efter verkar hela vår självbild göra. För inte så länge sedan var vi världens mest jämlika land. Nu ökar skillnaderna här mer än i något annat OECD-land, och vi är sämst i Norden.

Ändå är vi inte fler som är förbannade på att de allra rikaste har hittat ett skatteparadis i Sverige. Ändå är det här inte den viktigaste frågan inför valet. Kanske vill vi inte släppa bilden av Sverige som ett jämlikt land?

Men snart går det inte längre att blunda för skillnaderna.

För anledningen till att den rika toppen drar ifrån i Sverige är inte bara deras höga månadsinkomster, det är deras kapitalinkomster – det vill säga det de får från räntor eller aktieutdelning. Men politiken verkar inte hänga med.

I dag är skatterna högre för sjuka, arbetslösa och pensionärer än för kapitalägare. Och ingen verkar våga röra de allra rikaste. Skattesystemet har sedan 1980-talet gynnat de med högst inkomster, samtidigt som sjukdom eller arbetslöshet ökat risken för att människor hamnar i fattigdom.

Ett jämlikt samhälle betyder bättre hälsa, ökad jämställdhet och mindre kriminalitet. Men vi går åt andra hållet. Det politiska parti som på riktigt vågar ta i den konflikten, och har mod nog att komma med lösningar som kan göra de rikaste i Sverige arga – har mycket att vinna.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se